Krstičević: Koaliciju s Možemo nismo sklopili isključivo zbog odluke njihovih članova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da u SDP-u nema svađa već samo različitih interpretacija činjenica i stavova, te kako se ta stranka ozbiljno priprema za izbore, tvrdi član predsjedništva SDP-a Mišo Krstičević, koji je i čelnik te stranke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i  najizvjesniji kandidat za župana. Krstičević je stalno zaposlen kako kirurg u Kliničko bolničkom centru Split, a obnaša i funkciju gradonačelnika Ploča.

U razgovoru za tjednik Nacional Krstičević je rekao kako smatra da bi za državu i čitavo društvo bilo bolje da SDP i Možemo na izborima nastupe kao predizborna koalicija jer da su time veći izgledi da se eliminira HDZ iz sastava buduće izvršne vlasti.

„Predizborna koalicija do sada nije sklopljena isključivo zbog odluke članova Možemo, a ne vodstva SDP-a. Posljedice takve odluke će se reflektirati i na državu i na društvo. Naravno i na obje političke stranke. Nažalost, SDP kao organizacija već je zbog takvog slijeda događaja platio veliku cijenu.“, smatra Krstičević, te dodaje kako će se velika većina građana Hrvatske u bliskoj budućnosti naći u situaciji potrebe za stvaranjem kordona na putu HDZ-a prema vlasti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto smatra da će građani ovaj put okrenuti leđa HDZ-u one kaže:

„Autoritativnost u rukovođenju državom ima gore razmjere nego devedesetih godina. Građani su gotovo u potpunosti izgubili povjerenje u državne institucije. Javna istraživanja pokazuju rekordno nezadovoljstvo funkcioniranjem države. Sada smo izašli iz razdoblja korona-krize i straha od rata. Zato HDZ neće uspjeti ponovno nametnuti atmosferu straha i potrebu za lažnom sigurnosti koju navodno nude. Propaganda novim avionima i manipuliranje migrantskom problematikom neće polučiti rezultat. Ljudi će ponovo tražiti više slobode nasprav te sigurnosti. Za to je potrebno srušiti autoritativni i korumpirani režim HDZ-a.“

Ističući nadalje kako je HDZ na posljednjim izborima mudro i precizno izašao sa sloganom „sigurna Hrvatska“ prepoznavši atmosferu straha u društvu nakon korana-krize Krstičević tvrdi:

„Nakon uspjeha na izborima Andrej Plenković nije mogao odoljeti zovu autoritativnosti u upravljanju državnim aparatom. HDZ-ovci su izgubili svaku inhibiciju autoritativnom djelovanju. Zaštićeni od institucija autoritativnog djelovanja odabrali su novi model rukovođenja aferama. Što ranije utrčati u novu aferu glavna je odlika tog modela. Građani samo promatraju kako se institucionalno ništa ne rješava i gube nadu. HDZ-ovci su danas pandan Đilasove „nove klase“,  rekao je Krstičević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izmjenama Kaznenog zakona kojima će se inkriminirati curenje informacija iz istraga, te smatra li da je to zapravo pokušaj uvođenja cenzure medija, Krstičević je rekao kako je uloga medija, koji bi trebali biti jedan od tri stupa demokracije, već snažno nagrižena s obzirom na privatno vlasništvo najutjecajnijih medija.

„Dodatno urušavanje koje se može dogoditi nakon ovih izmjena zakona bio bi konkretan odmak od demokracije prema totalitarizmu. Nestvarno je o tome uopće komunicirati u 2023. Godini. Ali pogled preko ramena prema Poljskoj i Mađarskoj na sumrak demokracije stvara zabrinutost.“, rekao je Krstičević te naglasio kako je Plenković kontinuirano rastrgan s jedne strane ambicijom europske političke karijere, a s druge autoritativnim porivima.

„Puno stvari je podređeno stvaranju paradigme o proeuropskom Plenkoviću zaslužnom za svaki iskorak Hrvatske u integracijama. S jedne strane čini mi se i to kao neka vrsta brane tom njegovom totalitarnom prijedlogu. S druge strane svjedočimo stalnom osnaživanju autoritativnog modela. Imponira Plenkovićeva sposobnost odigravanju obiju uloga. Međutim, vrijeme takve prikazivače stanja uvijek na kraju ogoli. Nadam se da postoji svijest u hrvatskom društvu o štetnosti takve odluke kojom bi se uvela cenzura. Vjerujem i dalje u reakciju društva da spriječi poljski scenarij u Hrvatskoj. Ne smijemo pristati na odluke koje imaju ogromnu korist za vodećeg političara, ali istodobno i ogromnu cijenu koju plaćaju samo građani“, rekao je, uz ostalo, Mišo Krstičević u razgovoru za tiskano izdanje tjednika Nacional.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!