ŠUTI LI SE O TOME? Koliko je maloljetničkog zlostavljanja na jugu Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošli je tjedan u Pločama zabilježen fizički napad jednog maloljetnika na drugog. Kako stoji u policijskom biltenu, prvi je na druga fizički nasrnuo darajući ga više puta šakom u glavu i to za vrijeme dok je ovaj bio na podu.

Ne tako davno društvenim mrežama se proširila maloljetnička tuča iz Lapada, a spominjale su se i tuče u gruškom parku.

U oba slučaja, kako navode iz PU dubrovačko-neretvanske, provedeno je kriminalističko istraživanje, a maloljetnim delikventima bavi se i nadležno državno odvjetništvo za mladež u Dubrovniku.

Inače,  da ovakvi incidenti nisu rijetki na jugu Hrvatske potvrđuje i policijska statistika prema kojoj je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u prošloj , 2023.  godini  evidentirala ukupno 16 kaznenih djela maloljetničkog zlostavljanja gdje su počinitelj i žrtva bili maloljetni, odnosno osobe starosti do 18 godina.

„U spomenutoj brojci su, osim fizičkog oblika zlostavljanja, pobrojani i ostali oblici zlostavljanja, odnosno verbalno, psihičko i spolno.“, navode te ističu kako statistika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ne ukazuje na trend porasta maloljetničkog zlostavljanja u posljednjih deset godina.

Gledajući po prethodnim godinama, 2022. godine policijski bilteni bilježe dva slučaja maloljetničkog zlostavljanja, ali 12 godine prije, dok ih je 2020.  godine bilo tri, a 2019. sedam. Tijekom 2018. i 2017. bilo je po 11 slučajeva maloljetničkog zlostavljanja na jugu Hrvatske,  a 2016. godine nije bilo nijedno. Tri su zabilježena 2015. ,  a godinu prije 13 slučajeva maloljetničkog zlostavljanja.

„Mišljenja smo da brojke kojima raspolažemo ne otkrivaju pravo stanje jer većina žrtava o tome šuti, smatrajući da će im, ako progovore, biti još teže, da će mučenje kojemu su izloženi dobiti veće dimenzije.

Ova Policijska uprava već duži niz godina kroz svoja predavanja u osnovnim i srednjim školama djecu upoznaje s oblicima nasilja i kazneno pravnim sankcijama za takav oblik ponašanja uz ključnu napomenu da je važno svaki oblik nasilja prijaviti nadležnim institucijama.

Kod svake prijave nasilja nad djecom policija reagira žurno i bez odgode. Žrtve ovih kaznenih djela su posebno osjetljivi članovi naše zajednice i na takvim kaznenim djelima rade posebno osposobljeni policijski službenici koji nakon saznanja za događaj provjeravaju istinitost prijave, nakon čega se obavlja razgovor s djetetom na čiju štetu je počinjeno kazneno djelo (u nazočnosti roditelja ili skrbnika).

Isto tako, razgovori se obavljaju sa svim osobama koje imaju saznanja o događaju, potom slijedi pronalaženje tragova o izvršenom kaznenom djelu i njihovo vještačenje, kriminalističko istraživanje nad počiniteljem, podnošenje kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu za mladež i naposljetku obavještavanje nadležni zavod za socijalni rad radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite djeteta.

Kao i kod svih ostalih kaznenih djela tako i ovdje učinkovitost policije ovisi o proteku vremena od saznanja o kaznenom djelu pa je stoga potrebno žurno obavijestiti policiju o svakom saznanju o neprihvatljivom ponašanju na štetu djece.“, navode iz PU dubrovačko-neretvanske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!