Uređuje se najljepša dubrovačka tvrđava, nakon 45 godina obnavlja se taraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku su radovi na sanaciji tvrđave svetog Ivana u povijesnoj gradskoj jezgri, a više nam je otkrio tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Maro Kapović.

“Radovi napreduju dobro.  Tvrđava Svetog Ivana je jedna od najistaknutijih tvrđava u fortifikacijskom sustavu Grada Dubrovnika. Obnova se dijeli u dva dijela. Prvi dio je obnova plašta, te ona traje već duži period. To je ono što naši sugrađani vide, skelu kroz Porat koja se pruža prema Porporeli. S tom obnovom smo jako zadovoljni”, pojasnio je Kapović.

Najavio je kako je druga faza obnova tarace.

“Drugi dio je obnova same taraca tvrđave svetog Ivana, koja je zadnji put obnavljanja nakon velikog potresa 1979 godine. Tu su bili nužni zahvati, te ona ide etapno, dio po dio. Proces uključuje mijenjanje izolacije, vraća se kamen i ono što nam je najvažnije kod te obnove je, kako ne ometa  goste u obilasku zidina”, kazao nam je Kapović. 

Otkrio je kad bi radovi trebali biti gotovi.

“Sama taraca bi trebala bit gotova do kraja godine, a za plašt je malo teže prognozirat, ali mislim kako bi radovi mogli biti gotovi do kraja godine”, zaključio je Maro Kapović, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Antonio Težak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!