Iz NP Mljet poručuju: Prava je rijetkost vidjeti kita u južnom Jadranu, pogotovo blizu obale

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Mljetskom kanalu ovih je dana uočen kit što je iznenadilo skipere koji su ga prvi put vidjeli i sve dojavili kazao ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Mljet Ivan Sršen.

“Istina, kit je uočen što nam je javilo nekoliko skipera, a najkonkretniji je bio kapetan katamarana koji nam je javio kako je kita vidio na dvije milje od Polača, što je dosta blizu samom Nacionalnom parku, te kako je vidio da je kit ispuhao vodu u zrak kako to oni obično čine. Nakon te dojave smo izdali upozorenje za sva plovila u akvatoriju da ako uoče kita da ga ne ometaju.” objasnio je Sršen i naglasio kako ovo nije prvi put da je uočen kit na ovom području.

“Do sad smo imali nekoliko situacija kad je viđen kit, a ono što je danas dobro jest da se može snimiti mobitelom pa je lakše utvrditi radi li se o kitu. U zadnje vrijeme ih se vidjelo i kod Visa i pod Velebitskim kanalom. Moram priznati da je rijetkost vidjet kita u južnom Jadranu pogotovo u kanalu blizu obale, ali svakako možemo reći kako je lijepo vidjeti ovakve životinje u našim vodama”, kaže ravnatelj NP Mljet uz napomenu da se uopće ne trebamo bojati susreta s kitom u moru jer su potpuno bezopasni za ljude.

“Dapače, ljudi su opasni za kitove ili da budem precizan može ih se ozlijediti propelerom plovila ako ne pazimo. Kitovi se inače hrane isključivo planktonima tako da nema straha za ljude” zaključio je on.

Foto: wikipedia


PODIJELI S PRIJATELJIMA!