Zavičajna kuća traži predmete i priče iz prošlosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Popret je nekoć bio omiljeno mjesto primorske svakodnevice, pa ne čudi da je upravo popret i glavni motiv izložbe koju priprema Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja.

“Cilj nam je predstaviti primorske običaje, a popret je izabran zato što je to bilo centralno mjesto u svakom domu. Tu se kuhalo, spavalo, molilo, pripovijedalo i cijeli je život bio oko vatre i ognjišta pa smo tako došli na ideju da je upravo prezentacija popreta jedan od najboljih načina da predstavimo i nekadašnji život Primoraca” pojasnila je Rebeka Milković, ravnateljica JUK Baština Dubrovačkog primorja te pozvala zainteresirane da sudjeluju u pripremi izložbe „U primorskom popretu”.

Naime, u tijeku je prikupljanje predmeta za izložbu.

“To ne moraju nužno biti predmeti koji su se koristili samo u popretu, već i oni koje su vlasnici baštinili od svojih predaka, a koji su se nekad koristili u primorskim domovima. Pozivamo vlasnike takvih predmeta, ne samo da ih posude za izložbu, nego da nam i ispričaju priče o njima” kazala je Milković.

Zainteresirani se mogu javiti u Zavičajnu kuću Dubrovačkog primorja do 1. srpnja, poslati poruku na broj 099 594 6105 ili e-poruku na zavicajnaprimorje(et)gmail.com. Planirano otvaranje izložbe je 20. srpnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!