DAN ODLUKE: Hoće li Tomašić iza rešetaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić danas bi trebao biti ispitan na Uskoku u Splitu. Nakon toga bi sudac istrage trebao donijeti odluku o određivanju istražnog zatvora za tog korčulanskog čelnika, ali i za splitskog poduzetnika Ivicu Kriletića.

Podsjetimo, njih je dvojicu priveo Pnuskok koji je u suradnji s Uskokom proveo istragu zbog, kako navode iz Uskoka, osnovano sumnja da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti.

Radi se o malverzacijama vezanim uz izgradnju Muzeja zlata i srebra u Smokvici. Taj je projekt započeo još 2017. godine uz financijsku potporu fondova Europske unije. Projekt je sufinanciran 85 posto novcem Europske unije iz operativnog programa Konkuretnost i kohezija a s 15 posto je sudjelovala Općina Smokvica. Međutim, došlo je do izmjena projekta koji onda nije bio u skladu s građevinskom dozvolom zbog čega je došlo i do povlačenja dijela europskih sredstava, a Općina Smokvica je Dubrovačko-neretvaskoj županiji ostala dužna novac. Stoga se jedno vrijeme i kalkuliralo hoće li župan Nikola Dobroslavić povući potez i ovršiti općinski proračun te na taj način “baciti” tu korčulansku općinu u bankrot.

Moglo se čuti da će HDZ-ov župan to napraviti jer je Tomašić istaknuti SDP-ovac koj je inače godinama vjerovao da je predodređen za Sabor. Županijska vlast se ipak nije odlučila na drastičan potez iako je na to imala pravo.
Uskokovi istražitelji trebali bi utvrditi što se točno dogodilo. Naime, početni trošak radova na izgradnji Muzeja zlata i srebra prema ugovoru potpisanom u veljači 2018. godine iznosio je 4,1 milijun kuna. Međutim, taj se iznos vremenom znatno povećao pa je procjena da je počinjena financijska šteta u iznosu od oko tri milijuna kuna. Ugovor i anekse Tomašić je potpisivao sa splitskim poduzetnikom i direktorom tvrtke CHRILE d.o.o. Ivicom Kriletićem.

Tridesetpetogodišnji Tomašić je na čelu Općine Smokvica od 2017. godine i tada je bio najmlađi načelnik u Hrvatskoj. Od tada je pobjeđivao na svakim izborima u toj korčulanskoj općini koja broji oko 900 stanovnika.

U međuvremenu je promijenio stranački dres, odnosno nakon raskola u SDP-u priklonio se Socijaldemokratima. Na nedavnim parlamentarnim izborima je i predvodio njihovu listu za 10. izbornu jedinicu osvojivši tek nešto više od 300 glasova.

 

foto: Načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić i splitski poduzetnik Ivica Kriletić potpisuju ugovor o gradnju Muzeja/Facebook Općina Smokvica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!