FOTO: Obljetnica osnutka specijalne postrojbe Grof: Sjećanje na žrtve nije staromodno….

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u bazi Interventne policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u Platu obilježena 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof.  Postrojba je osnovana  5. svibnja 1991. godine, a njezini članovi  sudjelovali su na svim ratištima i u svim operacijama od Konavala do Vukovara za koje je Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo zapovijed. Svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Poginulo je deset pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Na svečanom obilježavanju su bili  predstavnici Ministarstva branitelja, Županije, Grada te Policijske uprave, kao i  brojni  pripadnici Grofova i članovi obitelji poginulih članova te postrojbe kao i branitelji koji će položiti vijence i zapaliti svijeće ispred Spomen obilježja poginulim Grofovima.

“U vremenu smo novih turbulencija, pa čak i nekih prijetnji kojih se ne bojimo toliko, ali moramo o njima voditi računa. Najbolje jamstvo je naša vojska, policija, naši Grofovi kako ratni tako i njihovi nasljednici danas”, rekao je na svečanosti župan Nikola Dobroslavić.

„Prisjećati se Domovinskog rata nije nešto staromodno, prisjećati se žrtve hrvatskih branitelja nije nešto što pripada prošlosti ili povijesti, nego sadašnjosti i budućnosti. Čuvajući uspomenu na sve one koji su dali svoje živote, njegujući uspomenu na sve one koji su bili spremni dati svoje živote, na taj način učimo svoju djecu da se hrvatska sloboda nije stekla lako, da je ona mučeničkom krvlju plaćena, a u budućnosti je trebamo čuvati kao kap vode na dlanu”, rekao je u Platu gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

“Dubrovački branitelji su bili naoružani hrabrošću, vjerom i ljubavlju za bližnje, za dom i domovinu. Grofovi su bili na svim ključnim točkama obrane grada, od Komolca do Brgata, Bosanke, Strinčjere, Srđa s dragovoljcima iz grada i onima koji su probijajući blokade došli braniti grad”, kazao je, uz ostalo, Jozo Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja.

Izražavajući ponos na generacije policajaca koji su iznikli iz ove jedinice i koji su učili od najboljih, generacije koju odlikuje čast, hrabrost i ljudskost,  načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević je kazao:

“Niti jedna moja riječ, tuga niti suze ne mogu izreći duboko poštovanje i zahvalnost koju osjećamo prema pripadnicima Specijalne jedinice policije Grof. Oni su u ime domovine dali svoj posljednji dah. Jednako poštovanje i zahvalnost osjećamo i prema članovima njihove obitelji, koji vjerujem i danas proživljavaju sav užas gubitka svojih najmilijih. Ove obljetnice su važne svima nama, da nas podsjete na ljudske vrednote koje su se najbolje vidjele u vrijeme rata. Potrudimo se da te vrednote prenesemo budućim naraštajima“.

Na svečanosti u Platu su uručene medalje krovne Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a dodijelio ih je predsjednik Udruge Nikica Lazarević.  Za pomoć u obnovi zastave na Golubovom kamenu zahvalnice su uručene Ivanu Bačiću i Marinku Matuloviću.

Za dugogodišnju službu zahvalnice su uručene Igoru Martinku, Ivanu Karamatiću, Dariu Dragobratoviću, Ivici Petkoviću, Ivici Rašiću, Nenadu Joziću, Mladenu Nikoliću, Toniju Vučkoviću, Robertu Mamiću i Krunu Benčiću.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!