Imamo dugoročnu prognozu za ljeto. Suša je neizbježna, temperature iznad svakog prosjeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Globalno zatopljenje ne dolazi, nego je već tu. O tome nam svjedoče i temperature, ali i mjerenja prema kojima su proteklih pola godine u svim mjesecima zabilježene rekordne temperature u povijesti mjerenja na našem području.

U travnju se obično daju prve dugoročnije prognoze i najave za ljeto, a i one su jednako prevruće kazao je za Soundset Ragusu meteorolog Kristijan Božarov.

“Dugoročne prognoze još uvijek su prilično nepouzdane pa je teško govoriti o tome što nas čeka tijekom ljetnih  mjeseci, ali ono što postoje podaci i nekakve projekcije koje imamo pokazuju da bi ovo ljeto trebalo biti još jedno toplije od prosjeka što znači da nam slijedi nastavak na prošla ljeta koja su sve redom bila rekordna i toplija od onoga što smo navikli. To podrazumijeva i veći broj  sunčanih i suhih dana, ali i signali za oborine tijekom ljeta pokazuju općenito manje padaline što bi upućivalo na to da će ljeto biti sušnije od prosjeka.

Naravno to ne znači da nam se neće dogoditi i nekoliko kišnih dana možda i u nizu, što se i dogodi svake godine i nekima zna pokvariti planove za godišnji odmor, ali općenito gledano ako se ostvare ove aktualne projekcije ljeto će najvjerojatnije biti toplije , sunčanije i sušnije od normale.” najavio je meteorolog Kristijan Božarov.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!