Blatski govor dobio status nematerijalnog kulturnog dobra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Blato je postalo bogatije za još jednu stavku u Registru kulturnih dobara. Iz Ministarstva kulture i medija stiglo je Rješenje kojim se utvrđuje da je Govor Blata na Korčuli dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra. 

“Teško je meni iz pozicije nekoga tko je iz Blata pričati o specifičnostima blatskog govora, jer smo svi mi veliki lokalpatrioti. Puno je tu fraza i riječi koji se više ne koriste, ali su sačuvane od zaborava, ili nekih dvosmislenosti. Kad vam u Blatu kažu da je nešto jadno lipo, to nije jadno, nešto bijedno ili ružno, već je to jako pohvalno, to je nešto što je izvrsno, odlično. Ima puno takvih primjera koje možemo navesti. Ono što je posebno bitno je da je ova zaštita došla kao prirodni proces svega onoga što se godinama radi kako bi se očuvao naš govor” istaknula je Ivana Sardelić, predsjednica Blatskih fižula, ustanove u kulturi koja je pokrenula proces uvrštavanja u Registar kulturnih dobara, te dodala kako je sve počelo još 2015., kada je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio Rječnik govora Blata na Korčuli autora Petra Milata Panže.

Zahvaljujući brojnim glosarima, rječnicima, pričama i pjesmama blatski govor uspio se sačuvati od zaborava, a upis u Registar kulturnih dobara poticaj je svima onima koji će ga dokumentirati i u budućnosti. “Ova zaštita ne znači da ćemo se vratiti sto godina unatrag i pričati kako se pričalo prije, nego pokušavamo sačuvati ono što se sačuvati može. Zapisi o blatskom govoru postoje unatrag 200 godina i služe nam da pratimo kako se mijenjao. Ulazak u ovaj Registar, posebno svima nama koji se bavimo baštinom, jedna je obaveza da u tom smjeru nastavimo i dalje” zaključila je Sardelić te zahvalila svima koji su doprinijeli i svojim aktivnostima doprinose očuvanju blatskog govora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!