Novi rektor Sveučilišta u Dubrovniku ima plan kako privući studente

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članovi Senata Sveučilišta u Dubrovniku tajnim su glasovanjem izabrali prof. dr. sc. Nebojšu Stojčića za novog rektora Sveučilišta u Dubrovniku. Stojčić je izabran s preko 85 posto glasova podrške za mandatno razdoblje od 1. listopada ove godine do 30. rujna 2028. godine.

Prof. dr. sc. Nebojša Stojčić je redoviti profesor Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Za Jug info se osvrnuo na aktualno stanje u dubrovačkom Sveučilištu te najavio planove za poboljšanje rada.

Uvijek može bolje

“Velika je to odgovornost, ali u isto vrijeme čast jer to znači voditi, ali i služiti svim zaposlenicima Sveučilišta, a prije svega našim studentima zbog kojih smo ovdje. Uvijek možemo biti bolji i trebamo stremiti poboljšati neke stvari. Želimo još više studenata, kvalitetnijih radova, nacionalnih i međunarodnih projekata, još jaču suradnju s gospodarstvom… Ne možemo biti nezadovoljni sa sadašnjom situacijom, jer kad pogledamo gdje smo bili prije osam godina onda vidimo kako se naša aktivnost temeljila samo na nastavi, a projektne aktivnosti su se mogle nabrojati gotovo na prste jedne ruke. Danas nemamo odjela koji nije uključen u nekoliko međunarodnih projekata i svakog dana jačamo suradnju s gospodarstvom. Zbog svega toga možemo reći kako smo zadovoljni”, istaknuo je novoizabrani rektor Nebojša Stojčić.

Komentirao je pad broja studenata na Sveučilištu u Dubrovniku.

“Demografija, turizam i sve ono što se odvija oko nas su procesi koji su utjecali na broj studenata koji bi voljeli da je veći. Optimizam nam ulijeva predanost kolega i mjere koji su već sad poduzete po pitanju internacionalizacije, otvaranja studija na engleskom jeziku i jačanju vidljivosti Sveučilišta u drugim dijelovima Hrvatske kako bi se trend pada broja studenata usporio”, kazao je Stojčić.

Komentirao je ulogu Sveučilišta u gospodarstvu.

Suradnja s lokalnom zajednicom

“Općenito govoreći o misiji Sveučilišta imamo znanstvenu, akademsku i društvenu misiju što podrazumijeva suradnju s gospodarstvom i transfer naših znanja. U Dubrovniku je situacija kao i u cijeloj Hrvatskoj, a to je da se svakim danom ostvarujemo sve više suradnje s našim stručnjacima koji su jako traženi. Suradnja je svakim danom sve veća, a mi bismo svakako voljeli da je i većeg zamaha. Možda bi trebali nastupiti agresivnije i istaknuti svoje kompetencije tako da se taj most ostvari i ojača”, smatra novi rektor.

Trend smanjenog broja studenata, smatra Stojčić, zabilježen je u cijeloj Hrvatskoj pa i u Dubrovniku. Odgovorio je kako poraditi na privlačenju studenata.

“Demografija je uradila svoje, ali kad usporedimo brojke studenata iz grada tu nema promjene. Izgubili smo samo one koji su dolazili u grad. Sveučilište je poduzelo nekoliko koraka u tom smjeru poput akreditacije svih studijskih programa za izvođenje nastave na engleskom jeziku, počeli smo se predstavljati samostalno na svjetskim sajmovima, potpisat ćemo i ugovore s agencijama koje se bave regrutiranjem studenata na globalnoj razini, predvodnici smo u Hrvatskoj u internacionalizaciji kroz mobilnost i sve to nam daje određeni optimizam za preokret ovog trenda”, naveo je Stojčić.

Osvrnuo se na stvari koje se trebaju poboljšati u samom gradu.

“Moramo biti svjesni da nam je Studentski dom riješio problem boravka određenog broja studenata, ali on ima svoje ograničavajuće kapacitete. Ako želimo biti sveučilišni grad onda on mora svoju opstojnost i održivost ostvariti tako da se ravnomjerno razvija kroz sve misije – mora kompenzirati ograničenja prostora, mora jačati znanstvenu i društvenu misiju te tako biti financijski održiv kako bi pružio svima kvalitetno obrazovanje”, zaključio je novi rektor prof. dr. sc. Nebojša Stojčić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!