Participativno budžetiranje u praksi: Evo kako do dječjeg igrališta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Radnom akcijom čišćenja započeli su radovi na uređenju budućeg dječjeg igrališta u Ulici Bruna Bušića na Pločama. Upravo su ovu ideju stanovnici GK Ploče iza Grada podržali kroz pilot projekt participativnog budžetiranja kroz koji se građanima nastoji omogućiti neposredno uključivanje u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

„Nakon što smo postali roditelji, obilazeći dječja igrališta, shvatili smo da ih je premalo, da su jako nepristupačna i loše sređena. Uvijek su sprave ili za veliku, ili za jako malu djecu. Jedino park u Gružu ima tobogan i za veliku i drugi za malu djecu. Ideja za novim dječjim igralištem pojavila se kad smo pronašli parcelu u vlasništvu Grada Dubrovnika. Javili smo se u gradsku upravu i oni su nas uputili u projekt participativnog budžetiranja na koji se možemo prijaviti. Dobili smo oko 60 posto glasova, ljudi su oduševljeni idejom, jer nitko nije ni znao za tu parcelu“, govori Maro Bogdanović i zahvaljuje svima koji su glasali za njegov prijedlog.

Zbog nedostatka parkirnih mjesta, u dogovoru s Gradom, donji dio parcele bit će parkiralište, a gornji igralište koje bi, prema zamisli, trebalo biti podijeljeno na dječje igralište te na teren za mali nogomet i košarku u kavezu.

„Teren je jako nezgodan, velika je nizbrdica, ima dosta livadica pa će trebati dosta potpornih zidova. Sad ćemo, u dogovoru s arhitektom, vidjeti što će nam dopustiti takva podloga. Ideja je da sve bude u zelenilu, tako da će se postojeća stabla maslina ostaviti, a zasadit ćemo i druge autohtone vrste“, pojašnjava Bogdanović i dodaje kako su se na radnu akciju čišćenja odazvali brojni stanovnici Ploča.

„Vatrogasci, Čistoća i Vrtlar su odradili veliki posao, a ovim putem se zahvaljujem i njima i ljudima koji su dali potporu i nadam se da će nastaviti. Tek se jedan dio očistio, tako da imamo još posla“, poručuje Bogdanović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!