Do proljeća iduće godine imat ćemo nove vizure grada, u planu su brijestovi u Lapadu, palme u Gružu, novi pločnici i trgovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na jesen bi trebala početi sadnja drvoreda u Gružu i Lapadu, a projekt bi trebao biti gotov na proljeće iduće godine.

Odabrana rješenja predstavila je krajobrazna arhitektica Mia Erak iz Studio Landa d.o.o.

Što se tiče Gruža, tu je planiran obuhvat od 900 metara na morskoj strani. Dio postojećih stabala se planira zadržati, navela je arhitektica, i uklopiti u novo krajobrazno rješenje koje će prema njezinim riječima biti podijeljeno u tri cjeline. Prva je od Solske baze do parka Luja Šoletića gdje će se posaditi česvina  na postojeće zelene otoke. Od parka Luja Šoletića do pristaništa bit će posađena listopadna stabla na L. Treća faza projekta je do robne kuće Minčeta gdje će biti visoke palme.

“Uvjeti su bili strogo definirani zbog udaljavanja stabala od prometnice i gledamo kako taj uski koridor najbolje iskoristiti, da ne radimo smetnju u obavljanju svakodnevnih djelatnosti. Palme će biti  uz rivu i one su dobar izbor jer imaju otpornost prema slanoj vodi i korijen je puno manje invazivan”, pojasnila je krajobrazna arhitektica Mia Erak koja je predstavila i planove za Lapad, točnije uređenje Ulice kralja Tomislava.

Tamo se planira, na strani kod stadiona, jednostrani drvored, a uklonit će se sva postojeća stabla koja su procijenjena kao oštećena. Erak je navela kako ih ima devet, a planira se sadnja 33, sve do pošte Lapad gdje će biti formiran zeleni trg.

“Sadit će se stabla brijesta koji je izvrstan za urbane uvjete i odlično podnosi sušu i zagađenje. Uredit će se i živica te ukrasne trajnice, promijeniti nogostup s betonskim opločnicima i novom urbanom opremom na trgu kod pošte”, najavila je Erak.

Dodala je kako će sve to biti odrasla stabla do tri i pol metra te četiri i pol, a palme u Gružu bit će do pet metara.

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako cilj u što većoj mjeri ozeleniti grad. Napomenuo je kako je jučer na Žarkovici posađeno 500 novih sadnica na mjestu nekadašnjeg nelegalnog azila gdje je planirana park šuma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!