Vlahušić: Kada ideje i vizije razvoja Dubrovnika postanu javno dobro građana  – politički i ljudski cilj je ispunjen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Kada ideje i vizije razvoja Dubrovnika postanu Javno dobro građana  – politički i ljudski cilj je ispunjen.”. Tako je naslovljeno današnje priopćenje za javnost nezavisnog gradskog vijećnika Andra Vlahušića, inače bivšeg gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća iznio sam više konkretnih prijedloga kako unaprijediti život grada na raznim područjima. Prijedlozi su nastavak projekata započetih pred desetak godina, kao i odgovori na novo otvorene gradske teme. Dok u Hrvatskoj traje predizborna kampanja, u kojoj se prijedlozi drugih aktera političke borbe potpuno odbacuju, prijedlozi koje sam iznosio dobili su veliku  potporu većine govornika. 

Gradonačelnik Mato Franković pozitivno se izjasnio o prijedlozima unapređenja prodaje Dubrovnikpassa, što uključuje i 95 % prodaju Dubrovnikpassa umjesto ulaznica za zidine, podržao je projekt pretvaranja parkova i Place u Gružu u pješačku zonu, premještanje parkinga sa kamene obale na Lapadskoj obali, kratkotrajni smještaj terminalnih bolesnika u Domove umirovljenika. 

U dugoj raspravi o izgradnji Domova umirovljenika u Gružu i ispod bolnice u Lapadu, svi govornici podržali su prijedlog kojim  bi smještaj u oba doma trebao biti omogućen i na kraće razdoblje  , od nekoliko tjedana do mjeseci,  osobama  starije  dobi koje imaju zdravstvenih problema, dok im traje  liječenje. Svi su podržali  prijedlog kriterija za smještaj u Domove umirovljenika u kojima bi cijena bila različita za korisnike. Od potpunoga oslobađanja plaćanja smještaja  za potrebne, do ekonomske cijene za bogate. 

U planu upravljanja pomorskim dobrom predložio sam da se na plažama postave panoi na kojima će biti vidljivo kako plaža mora izgledati, te načine na koje građani mogu prijaviti nepravilnosti. Predsjednik vijeća kao i svi vijećnici koji su sudjelovali u raspravi podržali su ideju da se tvrtka Luka ili druga  gradska tvrtka, javi na natječaje za upravljanje velikih gradskih plaža kao što su Mandrač i Tri brata, kako bi zaštitili građane od preskupih cijena za domaće ljude. Svi su podržali i prijedlog da se grad Dubrovnik aktivno uključi u dogovore za buduće upravljanje plažom u Uvali Lapad, kako bi plaža sa većinom sadržaja radila i naredno ljeto. 

Cijeli politički život bavim se konkretnim prijedlozima, neovisno da li sam dio lokalne,  nacionalne vlasti ili opozicija. Primjenjujem naš klasični liječnički pristup, kada postavljamo dijagnozu i terapiju, ne gledamo greške napravljene u prošlosti nego predlažemo najbolju terapiju za dalji život. 

Dubrovnik ima jedinstvenu poziciju u Hrvatskoj i Europi. Jedna je od najpoželjnijih svjetskih destinacija koju posjećuju milijuni turista iz cijeloga svijeta. Do pred desetak godina turisti nisu plaćali ništa u dubrovački proračun. Samo lani,  turisti su kroz kupovinu Dubrovnikpassa, ulaznica za zidine, prihoda od Revelina, žičare, zaustavljanja autobusa na Pilama uplatili dvadeset  milijuna eura ili četvrtinu izvornoga proračuna grada Dubrovnika. 

Za godinu do dvije  uz primjenu predloženih ideja za prodaju Dubrovnikpassa, proračun grada Dubrovnika, puniti će se ravnomjerno iz dva izvora. Pola prihoda plaćati će građani Dubrovnika i dubrovačke tvrtke, a drugu polovicu proračuna plaćati će turisti. Posao budućih gradonačelnika , gradskih vijećnika i svih sudionika političkoga života biti će znatno lakši kada će dubrovački proračun kao jedini u Hrvatskoj i Europi biti sastavljen samo od polovice poreza građana.  

Kada ideje i vizije razvoja Dubrovnika postanu Javno dobro građana, cilj političkoga djelovanja je ispunjen. Posebno zadovoljstvo dolazi kada ideje i projekte koje sam promovirao pred deset godina , danas podržavaju pojedinci i političke stranke koje su ih u vrijeme nastanka žestoko kritizirali. Dubrovnik je mali grad  za podjele, ali veliki za primjenu konkretnih  ideja koju vrijeme i građani potvrde. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!