U nedostatku meštara sve je više prevaranata. Obratite pažnju na ove stvari

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska obrtnička komora obratila se javnosti priopćenjem nakon pojave ‘lažnih majstora’ na tržištu. Naime, u nedostatku majstora u posljednjih nekoliko mjeseci građani diljem Hrvatske opekli su se na tim istim majstorima. Konkretnije, bili su prevareni. Predsjednica Županijske obrtničke komore Dubrovnik Nikolina Farčić ističe kako je dobro od samog obrtnika tražiti ponudu na kojoj je vidljivo da je upravo taj obrtnik upisan u registar.

“Bez obzira na to što uglavnom fizička osoba traži uslugu od fizičke osobe bilo bi dobro da se uvijek traži ponuda i u zaglavlju te ponude bi trebala stajati registrirana djelatnost.  Ono što je bitno istaknut jest da se kod obrta radi o certificiranim djelatnostima dok trgovačka društva ne moraju biti certificirana za taj posao. Dakle, obrtnik mora imati majstorski ispit ili imati najmanje deset godina iskustva u tom specifičnim poslu”, objasnila je za Soundset Ragusu Nikolina Farčić.

Kad se radi o potrazi za majstorima Farčić ističe kako su u tom smislu bolji odabir obrti nego firme jer je istinitost lakše provjerljiva. Građani su se nerijetko opekli i na zamku da su im “majstori” tražili novac za obavljene poslove unaprijed, no Farčić kaže kako i nije rijetkost u praksi da se dogovori određen iznos koji će naručitelj platiti unaprijed za materijal, no nikako cijeli iznos.

“Pri tome treba biti oprezan i nipošto ponuda nikad ne bi trebala biti plaćena u cijelosti unaprijed. Ako vas izvođač traži da platite u cijelosti iznos radova unaprijed na to nikad nemojte pristajati.” zaključila je predsjednica Županijske obrtničke komore Dubrovnik Nikolina Farčić .

Mato Čupić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!