Ne propustite dan najveće malostonske delicije
Ožujak je mjesec kamenica, a stonski školjkari tim povodom i ove godine organiziraju Dan malostonske kamenice koji će se održati u subotu 16. ožujka u Malom Stonu i Brijesti od 11 do 16 sati.
“Školjkari će na svojim plovilima otvarati kamenice koje su u ovom mjesecu najukusnije i najpunije. Sudjelovat će i pelješki vinari sa svojim vrhunskim vinima. Sve je spremno i nadam se da će nas vrijeme poslužiti. Organizirali smo se u suradnji s TZ Ston i Općinom Ston te očekujemo dobar odaziv”, poručila je Marija Radić iz udruge Stonski školjkari.
Iako se malostonska kamenica u lokalnim restoranima i konobama priprema na razne načine, domaćini su suglasni – najbolja je sirova.
“Iako svatko ima svoj ukus, mislim da je šteta kamenicu termički obrađivati ili pripremati je na bilo kakve druge načine. Najukusnija je onako direktno iz mora, sirova, uz par kapi limuna. Upravo tijekom zimskih mjeseci kamenica ima taj jedan specifičan okus” rekla je Radić dodavši kako će Dan malostonske kamenice obilježiti i početak sezone, kada je u ugostiteljskim objektima potražnja za ovom delicijom najveća.
“Uzgoj kamenica je kontinuiran i kompleksan proces. Oborine, dotok slatke vode i temperatura mora, utječu na rast školjke, koja se konzumira kada je veća od 5 centimetara. Ove zime izostale su kiše i more je bilo dosta toplo, ali nadamo se da će školjkari uspjeti zadovoljiti potražnju za kamenicama tijekom turističke sezone”, zaključila je Radić.