Kome odgovara zapuštena plaža u Lapadu? Tri godine sud ne rješava problem atraktivnog područja u Uvali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Koncesionar na plaži u Uvali Lapad tvrtka Dubrovački zalasci sunca koja gospodari prostorom popularno zvanim Sunset Beach krajem prošle godine započela je postupak likvidacije. Od tad su zatvoreni svi poslovni prostori poput restorana i kafića, a okoliš na ovoj popularnoj dubrovačkoj plaži je zapušten.

Godinama se u javnosti povlači pitanje zakonitosti koncesije Dubrovačkih zalazaka sunca na prostoru u Uvali Lapad. Sporne su dvije presude Visokog Upravnog suda oko istog žalbenog razloga po pitanju gospodarenja na Sunset beachu. Naime, jedno rješenje potvrđuje koncesiju, a drugo istu tu koncesiju poništava. Dvije sutkinje istog suda, u razmaku od nešto više od godinu dana, jedna 2019., a druga 2020. godine, donijele su oprečne odluke o izabranom koncesionaru.

Važna odluka je bila na Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja inače raspisuje koncesiju za ovo područje. Oni su bili u dvojbi neznajući koju od presuda primijeniti, a  da ne nastane štetu Republici Hrvatskoj. Obratili su se nadležnom Ministarstvu putem kojega su uputili glavnom Državnom odvjetništvu prijedlog za preispitivanjem  presuda  Visokog upravnog  suda. Slijedom toga DORH je tada utvrdio kako je na Vrhovnom sudu da izvanredno preispita zakonitost oko ovog slučaja, to jest da ukine jednu od te dvije presude koje su oprečne.

Vrhovni sud do danas ništa nije poduzeo, a prošle s tri godine od tog zahtjeva.

Da su u nekom pristojnom vremenskom okviru riješili koja je od dvije presude Visokog upravnog suda pravno valjana, vjerojatno danas ne bismo imali ovakav problem na jednom od najatraktivnijih dubrovačkih područja.

Bliži nam se nova turistička sezona, a nitko ne zna kako i što dalje. Navodno su iz Županije pisali požurnice s ciljem rješavanja ove pravosudne situacije, no pomak se ne događa. Koncesionar je zapravo u najlošijoj poziciji jer ni sam ne zna hoće li raditi, realizirati investicije, ulagati dodatna financijska sredstva, zapošljavati ljude…

Postoji naravno mogućnost da izgube koncesiju, to jeste da Vrhovni sud potvrdi odluku o poništavanu koncesije Dubrovačkim zalascima sunca. I to bi bila neka odluka pa bi onda Županija mogla raspisati natječaj za novu koncesiju. No, u ovom slučaju Županiji su u potpunosti ‘zavezane ruke’ jer ne mogu raskinuti koncesiju bez  pravne osnove. S ovom ‘pat pozicijom’ prouzročena je velika šteta poslodavcu, Županija je ostala bez prihoda od koncesije, a negativne posljedice osjete i građani i turisti koji su bez sadržaja na ovom atraktivnom području u Uvali Lapad.

Koncesionar svakako u periodu likvidacije prostor mora održavati urednim, a vidjet ćemo hoće li ulagati u ovo područje kako je obećavao, ako mu sud potvrdi koncesiju.

Poslali smo upit Vrhovnom sudu zašto nije do sad i kad planira preispitati i utvrditi zakonitost jedne od dvije oprečne presude Visokog upravnog suda.

Čim dobijemo odgovor objavit ćemo ga.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!