NEMA MARČANIH BURA: Ako zima ne ugrize, onda ošine repom. Hoćemo li se smrzavati u travnju i svibnju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ožujak tradicionalno glasi za najvjetrovitiji mjesec u godini na našem području, a dolaskom ovog mjeseca svi očekuju jače udare bure i to po vjerovanju tri puta u mjesecu. Tri marčane bure po pravilu nisu malo jače bure nego one koje ruše stabla, uzrokuju prometne probleme, zatvaraju mostove i stanovnike otoka ostavljaju  odsječene od kopna.

Bez obzira na legendu o tri marčane bure nerijetko se ljudi zapitaju je li riječ samo o legendi ili su tri marčane bure pravilo. Što god mislili ova legenda ima uporište i u stvarnosti objašnjava meteorolog Kristijan Božarov.

“Prema statistikama ožujak je najvjetrovitiji mjesec u godini na našem području. Vjeruje se da marčane bure pušu 7., 17., i 27., ožujka ili oko tog datuma. Međutim, marčane bure nisu pravilo kao niti druge pojave u meteorologiji i to ovisi uglavnom od godine do godine. Ipak, čini se da s klimatskim promjenama meteorološka vjerovanja postaju izuzeci, a ne pravila. Za sada ove godine nismo doživjeli marčanu buru, a čini se da niti nećemo jer prema najavama za sljedećih tjedan dana nemamo najave za jače vjetrove. Jedino čega se malo pribojavamo jest one izreke koja kaže da ako zima ne ugrize, ošine repom.” objašnjava Božarov uz napomenu da ne bi bilo prvi put da se smrzavamo u travnju pa čak i u svibnju, ako smo uživali u toplom vremenu u siječnju i veljači.

M. Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!