Krstičević nastavlja: “Župane, kako ćete objasniti građanima?”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Lijepo je vidjeti kako su se, stjerani u kut, župan Dobroslavić i društvo iz HDZ-a javno obvezali da neće slati smeće iz Dubrovnika i okolice u Ploče. Međutim, tu ne staju problemi do kojih je doveo nerad župana i njegove administracije.”, tvrdi čelnik županijskog SDP-a i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji se ovih dana na temu odvoza smeća raspravlja sa županom Nikolom Dobroslavićem, u čiju je obranu stao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Tvrdeći kako je i najjednostavnijom matematikom razvidno da će krajem ove godine biti popunjeni svi kapaciteti Grabovice, Krstičević kaže i kako je radi vjerodostojnosti iskaza uputio upit Gradu Dubrovniku i Čistoći d.o.o. Dubrovnik. Naveo je kako od njih traži dostavu izračuna preostalog raspoloživog kapaciteta odlagališta komunalnog otpada Grabovica na temelju geodetskog snimka iz srpnja 2022. godine i dostavu predmetnog geodetskog snimka, zatim izračuna preostalog raspoloživog kapaciteta odlagališta komunalnog otpada Grabovica nakon izvođenja gabiona ukoliko je isti izrađen i dostavu geodetskog snimka u svrhu izračuna preostalog raspoloživog kapaciteta nakon izvedbe gabiona ukoliko je isti izrađen. Sve s obzirom na medijske navode da su u 2023. godini izvedeni gabioni kako bi se osiguralo dodatno vremensko razdoblje za odlaganje otpada na Grabovici, kronološki najnovijeg (najmlađeg) izračuna preostalog raspoloživog kapaciteta odlagališta komunalnog otpada Grabovica i dostavu geodetskog snimka temeljem kojeg je izvršen najnoviji izračun preostalog raspoloživog kapaciteta.

“Ako Županija ne bude odugovlačila s dostavom informacija, brzo ćemo imati precizno stanje stvari.”, tvrdi on te dodaje i kako je od Agencije za gospodarenje otpadom zatražio dostavu Ugovora o projektiranju i izgradnji centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko – neretvanske županije Lučino razdolje i sve dodatke predmetnog Ugovora, zatim Ugovor o pružanju usluga nadzora nad radovima na izgradnji CGO Lučino razdolje, mjesečna izvješća nadzornog inženjera o napretku radova od početka projekta do dana podnošenja ovog Zahtjeva.

“Iz javno dostupnih službenih informacija je vidljivo da je u srpnju 2022. godine izrađen geodetski snimak Grabovice i da je temeljem istog izračunat preostali slobodni kapacitet odlagališta koji je tada iznosio 27.360,00 m3, tj. oko 23.256,00 tona. Tijekom 2022. godine na odlagalištu Grabovica ukupno odloženo 28.155,00 tona otpada. Početkom 2023. godine projicirani (izračunati) preostali slobodni kapacitet odlagališta Grabovica 12.396 m3, tj. oko 10.536,00 tona.”, navodi Krstičević.

“Ako će CGO Lučino razdoblje, kako župan tvrdi, biti izgrađen do kraja 2025. godine i odmah početi zaprimati smeće (miješani komunalni otpad) onda u ovom trenutku, pod pretpostavkom da građani Dubrovnika, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i Mljeta neće plaćati značajno skuplji odvoz otpada na neku drugu lokaciju mimo Grabovice, preostali slobodni kapacitet Grabovice treba biti cca 60.000,00 m3, što najizglednije nije tako.”, zaključuje Krstičević, te dodaje:

“Na kraju se postavlja pitanje, gdje će ići smeće i tko će to platiti? Platit će građani, direktno ili indirektno, ako se na određeni način grad, općine ili županija odluče sufinancirati trošak odvoza smeća, no opet je to novac građana. Nedvojbeno je da trebaju plaćati odvoz smeća koje stvaraju, ali je neprihvatljiv veliki dodatni trošak koji će nastati zbog potrebe za odvozom otpada, a sve zbog nemara ljudi u Županiji na čelu sa županom Dobroslavićem.

Još jedno je pitanje zašto?

Odgovor također znamo. Jer izgradnja CGO Lučino razdoblje debelo kasni.

Župane, kako ćete objasniti građanima?”


PODIJELI S PRIJATELJIMA!