‘U Pomorskoj školi lako se može biti odlikaš’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bio je učenik kakvog bi svaki profesor poželio pa su ga zbog toga i angažirali u radu Učeničkog servisa u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik. Marin Majić bivši je ‘pomorac’ koji se pronašao u srednjoj školi, obrazovanje nastavio u istom smjeru, a za par godina bi trebao ići na brod čemu se posebno raduje. Za Jug info ispričao nam je svoju priču i otkrio brojne hobije koje ima. 

Marin je srednju školu, smjer Brodostrojarstvo, završio 2021. godine i odmah nakon toga počeo raditi u Učeničkom servisu koji je tad i otvoren.

„Bio sam dobar učenik i imao sam dobre organizacijske sposobnosti pa su me zvali da preuzmem taj posao. Radi se puno, najzahtjevnije je početkom i krajem mjeseca. Moj posao se sastoji od toga da razgovaram s učenicima, dajem im savjete, ali najviše se bavim administracijom. Nekima je to prvo zaposlenje, no većina ih zna na čemu su jer posao već dogovore s poslodavcima“, opisuje svoje radno mjesto 21-godišnji Marin Majić.

Posebno je pohvalio učenike Pomorsko-tehničke škole koji su prema njegovim riječima marljivi.

„Pomorci rade svugdje. Oni su najbolji konobari jer kod nas je dress-code jako strog i najvažniji su nam disciplina i hijerarhija. Naši učenici u velikoj mjeri spašavaju dubrovački turizam jer vrijedno rade. To im je dobra praksa, lijepo zarade i stječu radne navike“, govori Majić koji je također radio dok je bio srednjoškolac, većinom baveći se iznajmljivanjem apartmana.

Govori nam kako mu je Pomorska-tehnička škola bila lijepo iskustvo.

„U osnovnoj školi bio sam prosječan učenik, ali u srednjoj školi sam se pronašao u brodostrojarstvu i bio odlikaš. Inače sam ljubitelj prirodnih znanosti tako da sam u Pomorskoj školi procvjetao. Svi kažu kako je to teška škola, ali ja mislim da se vrlo lako može biti odlikaš samo treba imati volje za učenjem. Profesori učenike lako nagrade za pristojnost i učenje, a disciplina se posebno cijeni jer nam je to potrebno za brod“, prepričava Marin koji je na trećoj godini Brodostrojarstva na Sveučilištu u Dubrovniku. 

Zadovoljan je s fakultetom, a raduje se odlasku na brod.

„Nije lako učiti jer gradivo je prilično teško. Studentski život je ugodan, ali jedva čekam na brod. Svima bih preporučio da završe Pomorski fakultet i nakon toga pođu na brod jer šteta je ako to ne probaju“, savjetuje ovaj mladi budući pomorac kojemu je pomorstvo duboko ukorijenjeno u obitelj, a otkriva kako je na barci praktički od malih nogu.

Zanimljivi su i njegovi hobiji. Naime, ovaj mladi Dubrovčanin veliki je ljubitelj starih stvari, osobito starih automobila, pisaćih mašina i  brodskih motora, a uživa i u radu u obiteljskom đardinu. Pohađao je glazbenu školu, pjeva i svira orgulje u Zboru svetog Petra na Boninovu.

„Volim stare predmete jer oni imaju dušu. Stari automobili su mi posebna ljubav, svaki je drugačiji, ima svoj stil, dok ovi moderni svi manje-više isto izgledaju. Doma smo imali pisaću mašinu pa sam tako i njih zavolio, a sad imam četiri komada koje popravljam“, govori Marin koji je iznenadio svoje profesore u srednjoj školi kada bi im donio seminarski rad istipkan na pisaćoj mašini. 

U novije vrijeme društvene mreže ušle su u svaku poru života i gotovo je nemoguće naći nekog tko ih ne koristi. Upravo Marin je pravi primjer osobe koja nije podlegla takvim trendovima pa su pojmovi poput like, share, subscribe za njega nepoznanica. 

„Ne privlače me društvene mreže i taj svijet koji se tamo odvija. Imam samo Viber i WhatsApp, a od pretprošle godine i Instagram koji zapravo uopće ne koristim. Ponekad pogledam neka videa, može se pronaći zanimljivih i korisnih stvari, ali generalno sve je to površno jer mladi na društvenim mrežama većinom glume i žive u iluziji“, zaključio je za Jug info 21-godišnji student Pomorstva Marin Majić.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!