Seizmolog Fiket: Potresi su nepredvidivi  i s njima trebamo znati živjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jutros u 7 sati i 3 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres na Pelješcu. Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru. Inače, tijekom noći na pelješkom području zabilježeno je više potresa različite jačine. Prema riječima seizmografa Seizmološke službe Tomislava Fiketa, nema razloga za paniku.

„Kod nas su svi potresi iz istog razloga. Događaju se  uslijed tektonike ploča, koja se odvija kontinuirano kroz povijesti i do danas, a tako će biti i u budućnosti.  I tu nema ničeg posebnog ili drugačijem. Ono što je za stanovnike Pelješca drugačije jest da su u kratko vrijeme imali četiri potresa, što nije nimalo ugodno. No, to nije razlog za posebnu zabrinutost,  jer naše područje, a posebno šire dubrovačko  područje je seizmički vrlo aktivno“, pojasnio je Fiket.

On nadalje kaže kako se eventualni novi potresi ne mogu predvidjeti:

„U seizmologiji nema najava tako da situacija je takva da ovo može stati i da ništa ne bude dalje, mogu se nastaviti slabiji, a može se dogoditi i jači potres.  Tu nema pravila niti je moguće donijeti neka predviđanja.“

Fiket podsjeća kako su na dubrovačkom području zabilježeni najači potresi u RH.

„Stariji se sjećaju i potresa iz 1978. s epicentrom u Crnoj Gori, a i 1996. u Stonu je bio jaki potres magnitude šest stupnjeva po Rihteru. A i znamo i iz povijesti da je jaki potres u kombinaciji s požarima razorio Grad.“, rekao je seizmolog Fiket, te naglasio:

„Nema razlog za paniku. Potresi su nepredvidivi  i s njima trebamo znati živjeti. Ne smije se podlijegati panici, već znati se ponašati u tim slučajevima te kvalitetno graditi građevine. Potresa je bilo uvijek i uvijek će ih biti.“


PODIJELI S PRIJATELJIMA!