Počele on line prijave za upis prvašića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 Prijave djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. počele su danas i trajat će do 31. ožujka, a ove se godine prvi put provode online, putem sustava e-građani, osim u Zagrebu.

Cilj elektroničkih upisa je digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i Županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka, ističe se u piropćenju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Digitalizacijom javnih servisa građani brže i lakše pristupaju javnim uslugama.

Roditelji sustavu pristupaju putem e-Građana te ih sustav korak po korak vodi kroz kontrolu i dopunu podataka o djetetu i roditeljima, popunjavanje inicijalnog upitnika te odabir škole, izbornih predmeta odnosno svih detalja koje bi morali popuniti u papirnatoj formi upisa kako su se provodili do sada.

Razlika je u tome što je mnoštvo podataka preuzeto iz povezanih javnih sustava i već se nalaze u djelomično popunjenom obrascu zahtjeva za upis svakog djeteta, pojašnjavaju iz nadležnog ministarstva.

Također, roditelji ne trebaju nositi u školu eventualnu dodatnu dokumentaciju (npr. liječničku dokumentaciju), već sve dokumente prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku.

Nakon predaje zahtjeva za upis županija, odnosno škola, roditelje će obavijestiti o terminu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te će se ishodi toga također evidentirati u sustavu.

Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta Stručno povjerenstvo škole obavlja razgovor s roditeljem. Roditelj ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana Stručnog povjerenstva škole.

U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području.

Dodatno, ako je roditelj prilikom predaje zahtjeva izrazio želju za upis djeteta u drugu školu, umjesto one kojoj pripada prema upisnom području, Stručno povjerenstvo Upravnog odjela za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odlučuje o zahtjevu roditelja za upis u školu izvan upisnog područja, po završetku postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta.

Proces završava generiranjem upisnice u sustavu koju roditelj potpisuje i time daje svoju suglasnost za upis odnosno potvrđuje odabir škole.

Ostale vrste zahtjeva za upis i mogući ishodi kao i detalji vezani uz cijeli proces utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta navedeni su u Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.

Roditelji koji ne koriste sustav e-Građani, nemaju pristup internetu ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti predati zahtjev elektroničkim putem trebaju se javiti najbližoj školi odnosno školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Školski administrator će u suradnji s roditeljem kreirati zahtjev za upis u sustav.

Zakonska obaveza je upisati sve školske obveznike za koje Stručno povjerenstvo osnovne škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta donese mišljenje s prijedlogom za upis pa nema bojazni da će upis djeteta izostati, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!