Ovo su simptomi koji ukazuju da vaše dijete ima hripavac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hripavac je prvenstveno bolest male djece koju karakteriziraju napadaji kašlja koji završavaju naglim dubokim udahom, a nije rijetkost da dijete poplavi ili čak pocrveni. Do uvođenja antibiotske terapije i otkrivanja cjepiva hripavac je bio bolest od koje je najviše umiralo djece na području Hrvatske kad su u pitanju zarazne bolesti.

Unatoč tome posljednjih godina roditelji sve manje cijepe djecu općenito pa tako i na hripavac. Prema aktualnim podacima na području Dubrovačko – neretvanske županije zaraženo je ukupno 63 djece, dok je na području Hrvatske zaraženo više od 5500 djece što su nevjerojatne brojke, kazao je za Soundset Ragusu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić.

“Ova bolest je najopasnije je za malu djecu i dojenčad. Kad govorimo o hripavcu inkubacija traje od 6 do 20 dana. U prvom stadiju bolesti javlja se curenje nosa i temperatura te kod male djece i teško disanje. U ovoj fazi roditelji teško mogu znati da je dijete uopće zaraženo hripavcem. Nakon toga slijedi druga faza koja podrazumijeva nagle napadaje kašlje, a napadaji su češći noću i kašalj traje tjednima. Tek nakon otprilike tri tjedna kreće faza oporavka, što je zapravo i najduža faza jer oporavak od hripavca traje dugo” kazao je dr. Lakić te naglašava kako hripavac gotovo nikad nije opasan za odrasle već isključivo za djecu i dojenčad.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!