Računalne prijevare postale biznis – pojedinci prevarantima ostave i po 20 000 eura. U našoj županiji dogodi se i do pet prijevara dnevno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Zbog pogrešne adrese za dostavu vašeg paketa, dostava paketa je otkazana. Ažurirajte adresu na vrijeme”

Ovo je samo jedna od lažnih poruka koje se šire mobitelima korisnika diljem hrvatske proteklih mjeseci. U poruci se nalazi i link gdje se od korisnika traži da unesu svoju adresu, broj kartice kao i kontrolni broj poznatiji kao CVV. Nakon što ste unijeli sve podatke u vrlo kratkom roku stanje na vašem računu bit će nula.

Žrtve ovakvih prijevara su sve dobne skupine i mladi i stari kaže u razgovoru za Soundset Ragusu voditelj Odjela za kriminalistiku Policijske uprave DNŽ Mario Martinović.

“Ova godina je počela jako loše za naše sugrađane jer su računalne prijevare eskalirale u našoj županiji. Prevaranti koriste lažne stranice koje izgledaju identično kao originalne. Od korisnika se traži da unose podatke svoje kartice i u vrlo kratkom roku vaš račun je počišćen.

Nažalost žrtve ovakvih prijevara su osobe svih dobnih skupina i profesija, zapravo svi smo laka meta, a stariji građani uglavnom su žrtva prevara s velikim novčanim iznosima gdje se radi o prevarama s ulaganjem u kriptovalute” objašnjava Martinović.

Mladi danas često naručuju preko interneta pa su i češće žrtve računalnih prijevara. Inače, kad su u pitanju prevare s ulaganjima u kriptovalute Martinović savjetuje da prilikom bilo kakvog poziva u kojem im se sugerira ulaganje svakako treba potražiti financijski savjet u bankama ili drugim institucijama.

“Policiji je jako teško riješiti slučajeve kad je prevarant registriran u Litvi, Poljskoj, Bjelorusiji i slično jer to zahtijeva međunarodnu suradnju. One prevare u kojima su prevaranti locirani u hrvatskoj relativno lako se riješe i prevaranti se uhvate” kaže nam voditelj odjela za kriminalistiku, te savjetuje:

“Savjet je da ako nešto naručujete preko interneta onda pripazite da to uvijek bude originalna stranica. Uvijek pogledajte recenzije drugih korisnika o nekoj stranici s koje planirate kupovati. Planirate li financijska ulaganja prvo se savjetujte u financijskim institucijama i nikad ne ulažite novac ako primite telefonski poziv u kojem vam se nudi ulaganje u kriptovalute. Lažne stranice uglavnom traže plaćanje karticama i ne zanima ih opcija gotovinom.”

 Koliko su računalne prijevare uzele maha i u našoj županiji govori činjenica da se u samo jednom danu policiji obrati i do pet sugrađana koji su prevareni i pokradeni.

“Danas smo na primjer zaprimili pet dojava građana o tome da su putem maila dobili poruku od MUP-a gdje se poziva građane da su gledali sadržaj  dječje pornografije te da su za to dužni platiti novčanu kaznu određenom iznosu. Na svu sreću nitko do građana nije nasjeo na to.”

Martinović napominje kako treba biti oprezna prilikom kupnje putem interneta, a posebno kad se radi o sumnjivim SMS porukama.

“Ako je nastupila financijska šteta to obavezno prijavite policiji” – zaključuje Martinović.

M. Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!