‘Titula festanjula nije samo za jednu godinu, nego za cijeli život’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članovi Bratovštine festanjula sv. Vlaha izabrali su nove festanjule iz redova pomoraca i obrtnika. Ta čast ove godine je pripala Perici Beletiću i Vladimiru Buću.

Dubrovnik živi za Festu koja je duboko utkana u tradiciju i povijest grada tako da su Beletić i Buć ovu značajnu ulogu ozbiljno prihvatili. Njihova predanost se ogleda u brojnim obvezama koje su imali i uspješno odradili u siječnju da bi na početku veljače sve proteklo savršeno.

Za emisiju Baština Soundset Raguse ispričali su svoje dojmove ove časne uloge.

Perica Baletić istaknuo je kako ga je odabir festanjula ugodno iznenadio.

„Svatko u svojoj podsvijesti očekuje taj poziv, ako smatra da je on jedan od tih časnih ljudi koji su mogući budući festanjuli. U početku je iznenađenje bilo veliko pa sam se pitao je li u pravom trenutku došla ova uloga, je li to mogao biti netko drugi… Bilo je dosta pitanja, ali s vremenom se otvore vidici. Imali smo mnogo obveza, a bilo je onih s kojima smo se prvi put susreli primjerice komunikacija u medijima. No, mi se pokušavamo usredotočiti na ono što je najvažnije, a to je priprema za Festu“, naveo je Baletić koji je dodao kako festanjuli imaju veliku podršku od prijašnjih festanjula i obitelji.

„Velika čast“dvije su riječi koje prema Baletiću najbolje opisuju osjećaj festanjula.

„Ovo nije uloga za jednu godinu nego za cijeli život. Što smo bliže Festi, sve smo svjesniji kako je to velika stvar. Na nama je da sve pripremimo jer sveti Vlaho gleda kako se mi ophodimo, narod se priprema, proglasi su spremni, obitelj je užurbana…“, opisuje pomorac Perica Baletić.

Komentirao je kako festanjuli imaju standardiziranu odjeću, takozvanu monturu, koja je posebna na taj dan.

„To mora biti crni vestit, bijela košulja, mašna, klobuk, bijeli upečatljivi šal i kaput do koljena. Cilj je da svi budu usklađeni jer tako je propisano“, opisao je Beletić.

Za postati festanjulom potrebna je preporuka, a ove godine bilo je šest preporučenih od kojih su dvojica odabrani.

Obrtnik Vladimir Buć govori kako je uzeo godišnji odmor da bi stigao sve obveze ususret Festi.

„U mojoj obitelji se oduvijek štuje Festa. Mi smo iz Orašca i u Grad bi se za svetog Vlaha dolazilo s barjacima, na misu“, opisuje Buć.

Govori kako ga je iznenadila uloga festanjula.

„Obitelj je sretna i zadovoljna, to je ipak velika čast. Mislim kako ću tek dogodine biti svjestan koliki je to značaj i što je sve iza nas“, zaključio je ovogodišnji festanjul Vladimir Buć.

Aida Čakić/Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!