Svila se u Konavlima danas stvara u svim dječjim vrtićima i školama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Muzeji i galerije Konavala u suradnji s Kinematografima Dubrovnik organiziraju promociju dokumentarnog filma “Konavoske bubice” u Dvorani Visia s početkom u 19 te 19:30.

Suautorica filma Antonija Rusković – Radonić za Soundset Ragusu je kazala kako je proizvodnja svile bila kritična krajem dvadesetog stoljeća.

“Dakle 80-ih, 90-ih i naravno rat je napravio svoje početkom devedesetih. Nakon Domovinskog rata postojala je snažna intencija da se proizvodnja svile vrati prvenstveno od žena s područja Konavala, a onda i od strane udruge Deša Dubrovnik”.

Nakon toga opet je došlo do zastoja pa je proizvodnja svile u Konavlima ovisila uglavnom o desetak žena koje su bile povezane s udrugom Deša Dubrovnik.

“Zadnjih desetak petnaest godina bubice svile se proizvode u svim Konavoskim školama i vrtićima i nekako se populariziralo stvaranje bubica. Svake godine ja obiđem pedesetak mjesta u kojima se proizvode bubice, iako to svake godine nisu ista mjesta, tako da je ta svila na dobrom putu kad su Konavle u pitanju.” – kaže nam Rusković-Radonić

“Sigurno da je ljudima danas teže održavat tu proizvodnju jer se bubice danas hrane isključivo iz ljubavi, dok su se prije bubice hranile jer je trebalo svile za vezove, za nošnju i za ostalo.  Uz ovakav angažman oko proizvodnje mislim da nema straha oko svile u Konavlima”.- zaključila je Rusković Radonić.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!