Mediteranska prehrana najzdravija je na svijetu, a Hrvati su jedna od najdebljih nacija. Kako to?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mediteranski način prehrane ponovno je proglašen najboljim. Ovoga puta to poručuje uredništvo časopisa U.S. News & World Report uz obrazloženje kako svaki plan koji izbacuje cijelu grupu namirnica nije dobar, i kako je upravo to razlog zašto se mediteranska prehrana, koja se zasniva na raznolikosti i umjerenosti, smatra najboljom i najzdravijom.

“Mediteranska prehrana fokusirana je na cjelovitu hranu i nema nikakvih prerađevina. Priprema hrane uključuje jednostavne procese poput kuhanja, pirjanja, sirove pripreme ili naglog prženja. Obiluje sezonskim voćem i povrćem, kvalitetnim proteinima poput ribe, mahunarki, jaja i sireva, dok se meso jede jedan ili dva puta tjedno. Upravo vlakna i proteini reguliraju glikemiju, odnosno osjećaj sitosti” rekla je nutricionistica Mirna Sentić ističući i maslinovo ulje kao jednu od okosnica mediteranske kuhinje.

Budući da su Hrvati među najdebljima u Europi, a i u samom vrhu oboljelih od kroničnih bolesti uzrokovanih prekomjernom debljinom, Sentić smatra i kako, iako živimo na tom području, ipak ne jedemo mediteranski.

“Rafinirane žitarice ne treba izbjegavati, međutim one ne mogu biti okosnica prehrane. Ako je prehrana bazirana na povrću, voću i kvalitetnim proteinima, neće doći do pretjerivanja u unosu rafiniranih žitarica, niti prerađene hrane” napominje Sentić ističući umjerenost prije svega.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!