Hrvatska dobila kartu jedinstvenu na čitavom Mediteranu, evo o čemu je riječ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je dobila kartu morskih staništa koja obuhvaća 51 posto površine podmorja hrvatskog dijela Jadrana. Kroz projekt “Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom“, koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, mapirana je površina od 28 tisuća četvornih kilometara podmorja do dubine od 40 metara.

Riječ je o jedinstvenoj karti na cijelom Mediteranu, a zahvaljujući ovom multidisciplinarnom projektu, u kojem je sudjelovalo više od 200 stručnjaka, dostupan je cijeli niz podataka vrlo velike preciznosti koji će poslužiti za prostorno planiranje na moru, održivo ribarstvo, održivi turizam i sve druge aktivnosti povezane s morem.

Karta će biti i polazna točka za mnoga buduća istraživanja, a jedno od njih bit će i proučavanje saćastih struktura pronađenih u podmorju Mljeta, Lastova i Visa, koje su zaintrigirale javnost.

“Snimanjima su zabilježene neobične geomorfološke strukture. Riječ je o humcima visine 2 do 4 metra i promjera oko 20 metara, a koje su, pretpostavlja se, nastale uzdizanjem pod djelovanjem fluida ili plina na muljevitim dnima. Strukture će dodatno istražiti Hrvatski geološki institut i Institut za oceanografiju i ribarstvo kako bi se detaljnije utvrdilo i njihovo točno podrijetlo i što je dovelo do uzdizanja. Prema trenutnom tumačenju geologa, riječ je o muljevitim dijapirima.” pojasnio je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u MINGOR-u te dodao kako je do 2028. u planu i mapiranje preostalih 49 posto podmorja, što će svakako biti izazovno budući da su preostali dublji dijelovi Jadrana.

Projekt je sufinanciran 85% sredstvima Europske unije, a karta je dostupna javnosti i može se pogledati bioportal.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!