Obišli smo hidrotehnički tunel u Srđu, u koji će dolaziti pitka voda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dubrovnik će imati najmoderniju dobavu vode do grada u cijeloj Hrvatskoj, istaknuto je to u obilasku hidrotehničkog tunela Srđ, gdje dolazi voda sa izvorišta Ombla preko pročistača pitke vode u Komolcu. Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je projekt Aglomeracija Dubrovnik najveća investicija u povijesti Dubrovnika u vodoopskrbni kanalizacijski sustav. Jedan od segmenata Aglomeracije je i investicija zacijevljenja tunela Srđ.

“U prostoru smo u koji dolazi čista, pitka i pročišćena voda Grada iz pročistača u Komolcu, odnosno ona voda koju naši sugrađani konzumiraju. U jednoj smo od komora u kojoj ćemo moći biti danas i nikad više. Radi se o teškom i zahtjevnom projektu, a pred nama je još dosta posla po pitanju Aglomeracije”, istaknuo je gradonačelnik.

Investicija je počela izgradnjom pročistača pitke vode, a završava se izgradnjom pročistača za fekalnu vodu. Odabran je izvođač i to će biti kruna projekta. Ono što slijedi je izgradnja kanalizacijskih mreža i sanacija postojećih lokacija diljem Županije, poručio je Franković i dodao kako povijest Dubrovnika ne pamti ovako velike investicije u tako kratkom razdoblju.

O samom projektu, više je rekao predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić:

“Kada izvođač nastavi radove, ova će se komora napuniti vodom i zatvoriti. Ovo je logičan slijed iza izgradnje pročistača pitke vode u Komolcu. Radi se o izuzetno skučenom prostoru gdje se ne može sa velikim brojem ljudi i velikom mehanizacijom izvoditi radove, osim vodne komore”, zaključio je Matušić.

Posljednje veće ulaganje na ovoj lokaciji ispod Srđa bilo je prije više od 60 godina, a o kvaliteti opreme koja se postavlja govori i podatak da će investicija biti u skladu sa novim smjernicama o razini mutnoće koje Europska unija treba usvojiti.

Član Uprave Vodovoda Vicko Begović rekao je kako se nakon sanacija komora, u zimskom razdoblju nastavlja sa daljnjim radovima u tunelu.

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!