Drugi najveći drvored lipa u Europi u upasnosti je zbog nestručne sječe!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U želji da spriječe izglednu katastrofu u drugom najdužem perivoju lipa u Europi, članovi HDZ-a javnim pismom obratili su se načelniku Blata Anti Šeparoviću. Od njega traže da odluku o sječi čak 70 stabala lipa u perivoju Zlinja ne donosi bez suradnje sa strukom.

Naime, perivoj Zlinja koji se proteže čitavom dužinom mjesta dug je jedan kilometar i drugi je najduži drvored lipa u Europi, odmah nakon čuvenog berlinskog Unter den Linden, a u otvorenom pismu HDZ upozorava načelnika da je Općina Blato struku uključila već prilikom prve sadnje drvoreda od 1910. do 1911. godine, a potom i par desetljeća kasnije, tijekom 1947. i 1948. kada je drvored produžen 200 metara, ali i 2004. godine kada je izrađen elaborat „Značenje i vrednovanje dvostrukog drvoreda uz cestu u Blatu na Korčuli“.

„Danas je potpuno neprihvatljivo da ste Vi, g. Načelniče koji ste na čelu izvršne vlasti, samostalno i neodgovorno odlučili posjeći 70 stabala starih lipa i zamijeniti ih s mladim sadnicama (među kojima su sve stare lipe od zapadnog ulaza u Blato do nekadašnjeg hotela Lipa) bez stručnog utvrđivanja vitaliteta stabala i izrade krajobraznog elaborata”, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje Želimir Bosnić, predsjednik Općinskog vijeća.

Predsjednik Vijeća želio je zajednički sastanak s načelnikom na kojemu bi mu predložio uključivanje stručnih osoba, no načelnik mu je poručio da je sastanak na tu temu bespotreban.

„Stoga Vam još jednom predlažem da u roku od tri dana sazovete sastanak na kojem će pored mene sudjelovati članovi Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i privremeni upravitelj Eko-a d.o.o g. Favro. Ako se to ne dogodi održat će se izvanredna sjednica Općinskog vijeća o ovoj za nas Blaćane vrlo osjetljivoj temi”, poručio je Bosnić.

U svojem otvorenom pismu Bosnić se poziva i na elaborat koji su 2004. godine izradili Centar za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u cilju sustavnog, kontinuiranog i stručnog poduzimanja mjera koje će s jedne strane usporiti proces propadanja drvoreda, a s druge strane planirati i provoditi njegovu obnovu.

U tomu elaboratu navedeno je značenje drvoreda u mjesnom prostoru Blata, zatečeno stanje drvoreda, preporuke, tabele s pojedinačnim prikazom stabala ,tabelarni prikaz drvoreda s razvrstavanjem, fotografije i mape u MJ 1:5000 s obilježenim drvoredom.

Bosnić napominje i da je prema tom elaboratu bilo predviđeno 11 stabala za sječu, ali i uklanjanje betonskog ili asfaltnog prstena oko davljenih stabla.

„Suprotno ovoj preporuci, Vi ste, gospodine Načelniče u prošlom mandatu dio lipa prema zapadnom ulazu u Blato asfaltirali skroz do debla i tako ubrzali njihovo propadanje”, napominje Bosnić koji se nada se da će se prijeteća katastrofa i nenadoknadiva šteta za Blato ipak izbjeći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!