Dubrovački političari složni u namjeri da privuku i zadrže liječnike, a u Pločama sasvim druga ploča

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

I dok  dubrovačka gradska vlast pokušava naći načina kako bi se osigurao smještaj za mlade liječnike te ih se na taj način zadržalo u Dubrovniku,  a u tome gradonačelniku Matu Frankoviću (HDZ) pomaže i njegov prethodnik, liječnik po struci Ando Vlahušić, koji je, podsjetimo bio i ravnatelj dubrovačke Opće bolnice te Ministar zdravstva u Vladi Ivice Račana, u Pločama izgleda da vladaju nešto drugačiji stavovi.

Podsjetimo, nedavno je u razgovoru za Soudset Ragusu ministar zdravstva Vili Beroš naglasio kako je bitno da se u rješavanje problema zadržavanja mladih liječnika, ali i njihovog privlačenja uključe i jedinice lokalne samouprave, ali se čini da je situacija na terenu ovisno od grada do grada dosta različita.

I dok su se dubrovačke i pozicijske i opozicijske snage stavile u rješavanje toga problema, o čemu smo već pisali,  gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, također liječnik po struci, smatra kako je takva ministrova izjava neutemeljena i „pitanje je kako će ijedna jedinica lokalne samouprave riješiti problem zadržavanja liječnika“, te ističe kako je „kvaliteta i dostupnost zdravstvene skrbi odgovornost  nadležnost resornog Ministarstva i Dubrovačko-neretvanske županije“.

„Takvo što usporedivo je s, primjerice, da Grad Ploče zatraži da se u osiguravanje dovoljnog broja odgojitelja u dječjem vrtiću treba uključiti župni ured. Ministrovo prebacivanje odgovornosti na gradove i općine je neozbiljno i zlonamjerno.

Gradovi mogu u dobroj volji i brizi za sugrađane subvencionirati smještaj liječnicima, mogu im dati gradske stanove na korištenje, mogu stimulirati mlade dobrim stipendijama da odaberu zvanje liječnika  i pri tom ih obvezati na povratak, ali do sada je postalo potpuno jasno da to nije presudan faktor pri njihovom ostanku. Odlaze radi boljih uvjeta rada, boljih plaća, manjeg opterećenja i mogućnosti napretka, svega onoga što u manjim sredinama, ali i u Hrvatskoj uopće, nemaju.

U zadnjih 10-ak godina iz Hrvatske se iselilo preko 1000 liječnika specijalista i preko 4000 medicinskih sestara, onih koje su bile evidentirane u sustavu, a broj onih koje se nikad nisu ni zaposlile u Hrvatskoj se ni ne zna. To je problem zdravstvenog sustava koji treba rješavati, a ne ucjenjivati jedinice lokalne samouprave i obmanjivati građane o razinama nadležnosti.“, navodi gradonačelnik Ploča, te ističe:

„Sve i da Grad Ploče odluči iz proračuna izdvojiti određen iznos za dovođenje liječnika, to znači otkidanje od drugih jednako važnih projekata za koje je Grad Ploče i formalno direktno odgovoran – jesu li to novi vrtićki kapaciteti ili nešto drugo manje bitno, bitno je da moramo zakidati skupine naših sugrađana zato što Ministarstvo i Županija ne rade svoj posao.

To ne bi bio prvi put. Grad Ploče je 2019. godine sufinancirao nabavu vozila Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije sa 150 tisuća kuna, a te iste godine Županija, koja je osnivač Zavoda za hitnu medicinu, potrošila je gotovo 400 tisuća kuna na kupnju nove limuzine rezervirane samo za potpunu udobnost obnašanja dužnosti župana Dobroslavića.

Bilo bi pošteno reći da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, da je na rubu kolapsa i krenuti u reformu za koju aktualni ministar očito nema kapacitete”, smatra gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji je ujedno i predsjednik županijskog SDP-a.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!