Zbog rata u Izraelu stradat će i proizvođači u dolini Neretve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zbog sredozemne voćne muhe proizvođači mandarina u dolini Neretve ove godine bilježe znatne gubitke. I dok se taj problem proteklih godina rješavao provođenjem takozvane SIT tehnike, odnosno biološkim suzbijanjem sredozemne voćne muhe sterilnim mužjacima, ove je godine taj postupak izostao. Naime, sterilni mužjaci su nabavljani iz Izraela što ove godine nije realizirano.

„Ti neplodni mužjaci nabavljani su iz Izraela, ali sad su odbili ili prestali ili nemaju kapacitet za to, pa ih je Ministarstvo poljoprivrede  pokušalo nabaviti u Španjolskoj. Tu je bilo nekih poteškoća, a i na javni natječaj se nitko nije javio. Istina, to je dugoročno problematično, ali nastojimo da se što prije ugovori isporuka sterilnih mužjaka i dogovori tretman za iduće berbe“, rekao je dubrovačko-neretvanski  župan Nikola Dobroslavić.

Povjerenik Mosta za Dubrovačko-neretvansku županiju i županijski vijećnik Pero Jerković tvrdi da sterilni mužjaci sredozemne voćne muhe nisu uvezeni iz Izraela iz banalnog razloga.

„Od osoba koje se time bave saznao da sterilni mužjaci nisu uvezeni samo zato jer Izrael ne može izdati e-račun. S druge strane, Španjolska nam ih neće izvesti jer su nam glavni konkuretnti u proizvodnji agruma.“, kazao je Jerković.

Stručnjaci tvrde da se šteta na neretvanskim mandarinima mjeri u milijunima eura.

Iz  Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) tvrde kako je do kraja godine planirano raspisivanje novog natječaja, za koji je nadležno Ministarstvo osiguralo dodatna sredstva, te očekuju da će poslovni subjekti koji djeluju u ovom sektoru uvidjeti interes i prijaviti se.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!