Znamo tko su dobitnici, a tko gubitnici porezne reforme otočke općine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stanovnici Općine Lumbarda osjetit će na svojim bankovnim računima liberalizaciju lokalnih poreza koja počinje sljedeće godine. Podsjetimo, u sklopu porezne reforme Vlada RH ukinula je prirez, a jedinicama lokalne samouprave, dakle gradovima i općinama, dala veće ovlasti u kreiranju svojih proračuna. Žele li, gradovi i općine sada imaju mogućnost povećati stope poreza na dohodak i ostalih poreza kako bi nadoknadili ukidanje prireza. Jednako tako, imaju puno pravo i dodatno smanjiti poreze i odreći se dijela svojih prireza.

U Lumbardi su odlučili zadržati postojeće stope poreza na dohodak na 20 posto u nižoj, odnosno 30 posto u višoj kategoriji, stoji u odluci koja je trenutno na javnom savjetovanju,a uskoro će se naći i pred općinskim vijećnicima. Ukidanjem prireza od pet posto i zadržavanjem postojećih stopa poreza na dohodak stanovnici Lumbarde dobit će nešto veće plaće, a najgore će proći privatni iznajmljivači, odnosno vlasnici kuća za odmor.

Do sada je taj porez iznosio 15 kuna po četvornom metru, otprilike dva eura, a ubuduće će iznositi tri eura. Iako gornja granica propisana zakonom iznosi pet eura po „kvadratu”, vlasnici nekretnina sigurno neće s oduševljenjem popratiti nove propise.

Vrijedi napomenuti i da stope poreza na potrošnju od tri posto i poreza na korištenje javnih površina od 20 posto od visine zakupa ostaju nepromijenjene.

Konačni blagoslov predloženih poreznih izmjena dat će općinski vijećnici na sjednici Općinskog vijeća nakon završetka javne rasprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!