O budućnosti konavoskog samostana odlučivat će se u ovom dalmatinskom gradu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju kroz gotovo 600 godina svoga postojanja bitno je utjecao na Konavle. Ovih dana sve više se govori o zatvaranju tog povijesnog objekta koji datira još iz prve polovice 15. stoljeća.

Ovaj središnji vjerski objekt jedno je od najvažnijih mjesta za Konavljane koji su iznimno vezani za svoj samostan. Prije godinu dana dobili su novog predstojnika, fra Ivicu Kyrila Pavlovića, koji je zamijenio tragično stradalog fra Iva Kramara.

Samostan je inače u vlasništvu franjevačke provincije svetog Jeronima čije je središte u Zadru, a Bosanska provincija je samostan uzela prije šest godina na 20 godina i onda je kao prvi fratar došao fra Kramar, a njega je zamijenio fra Ivica Pavlović koji je tu godinu dana.

On nam je pojasnio kako je provincija Bosna Srebrena od Zadarske uzela i samostan svetog Antuna na Čiovu i župu Svetog Jakova. Navodno im je teško voditi oba samostana pa će tako prisutnost bosanskih franjevaca u Pridvorju završiti, a sveti Vlaho vraća se Zadarskoj provinciji koja je vlasnik. Uslijed tih promjena, na Zadarskoj je provinciji da organizira hoće li novi fratar biti rezidentan ili će nekoga iz Dubrovnika slati da nedjeljom ima svete mise.

Fra Ivica Pavlović je komentirao za Jug info kakvi su planovi za samostan i koliko on još ostaje u Pridvorju.

„Samostan se fizički ne zatvara i dalje će biti muzej, služit će se mise, ali čini mi se kako fratar neće biti rezidentan“, kazao je fra Pavlović te dodao kako tako završava njegova služba u Konavlima.

Dodao je kako mu je žao što odlazi.

„Ja sam ovdje još iduću nedjelju kada ću s narodom obaviti još jednu misu i onda bi 1. prosinca trebala biti primopredaja. Nakon godinu dana ugodno sam se osjećao, primljen sam od naroda, počele su razne aktivnosti pa mi je žao što se tako brzo opraštam od Konavljana koji su vezani za svoj samostan“, bio je iskren predstojnik Franjevačkog samostana Svetoga Vlaha u Pridvorju fra Ivica Kyril Pavlović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!