Stučnjaci objašnjavaju uzroke ekstremnih poplava uz more

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavno nevrijeme uz jaki južni vjetar na jugu Hrvatske, ali i na cijelom Jadranu, donijelo je i izrazito povećanje razine mora. Mnoga naselja uz obalu su poplutala što je donijelo velike probleme stanovnicima, posebno na otocima.

Na tu su situaciju upozorili i s Geofizičkog odsjeka Prirodno – matematičkog fakultera navodeći kako su različite mareografske postaje zabilježile izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana, izvijestili su s PMF-a. Stručnjaci tvrde kako se radi o utjecaju klimatskih promjena.

„Ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme”, upozorili su s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

S Geofizičkog odsjeka naveli su kako je jedan od čimbenika koji je pridonio ovako visokoj morskoj razini tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.  Još su jedan čimbenik plimne oscilacije.

„Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra godišnje.“, navode također stučnjaci s PMF-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!