Pomorsko-putnički terminal Vela Luka nema većih nedostataka, evo kad se očekuje službeno otvaranje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlog petka obavljen je tehnički pregled u postupku izdavanja uporabne dozvole za pomorsko-putnički terminal Vela Luka. Prema riječima ravnatelja Županijske lučke uprave, Borisa Žuvele, veći nedostaci nisu uočeni.

“Postoje samo dva sitna nedostatka za otklanjanje, ali to je već unaprijed bilo naručeno. Riječ je o rukohvatu rampe za invalide i SOS alarmu u toaletu za invalide i nadamo se kako će se to riješiti u roku od nekoliko tjedana kako bi se dobilo rješenje o uporabnoj dozvoli”, izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave.

Najveći značaj novog terminala prometno je rasterećenje mjesta jer je postojeće trajektno pristanište u blizini samog centra i nije dostatno za prihvat automobile.

“Stvaraju se ogromne gužve i postalo je nemoguće raditi na takvom pristaništu. Izmještanjem na novu lokaciju jednostavnije će se i efikasnije primati bolji trajekti te će se brže obaviti manipulacija putnika i vozila. Nadamo se kako će se u budućnosti na površini sadašnjeg pristaništa organizirati parking, čime bi se i tako rasteretila prometna zagušenost mjesta”, dodao je Žuvela.

Službeno otvorenje terminala očekuje se tijekom prosinca ovisno o roku zaprimanja svih potrebnih rješenja, a zahvaljujući novom pristaništu, istovremeno će se moći primiti dva broda od 100 metara i jedan od 200 metara, a postoji i jedan manji vez s upuštenom rivom od 40 metara.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 14.763.145,21 EUR (111.232.917,60 HRK), od čega se 10.475.949,21 EUR (78.931.039,30 HRK) sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!