Simović: Osjećamo posljedice klimatskih promjena i na dubrovačkom području

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Požarna sezona je za nama, no dolaskom jeseni vrijeme stavlja nove izazove pred vatrogasce. Proteklih dana dubrovačko područje zadesilo je nevrijeme zbog čega su vatrogasci imali nekoliko intervencije. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović ističe kako posljednjih godina kiše i nevrijeme stvaraju velike probleme vatrogascima pa se može sa sigurnošću reći kako se u praksi vide posljedice klimatskih promjena.

“Iako smo problem klimatskih promjena dosta stavljali sa strane, sad možemo reći kako to dolazi na naplatu. Na primjer, ove godine u desetom mjesecu smo imali veliki požar otvorenog prostora zbog kojeg smo morali dizati dodatne snage. To nam govori da se produžilo toplo vrijeme s vjetrovima što nam stvara veliki problem”, objašnjava Simović.

Osim požara sve češća su i nevremena praćena poplavama, ističe Simović.

“Imamo česte pojave velikih kiša i bujičnih poplava, odnosno puno češće nego prije”, kazao je za Soundset Ragusu Simović.

Vikend pred nama najavljeno je novo nevrijeme praćeno obilnom kišom pa iz vatrogasaca savjetuju sugrađane da na vrijeme očiste svoje okućnice i šahtove kako bi smanjili rizik od poplava.

Mato Čupić 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!