Tisuću oboljelih više u našoj županiji od ove bolesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Međunarodni dan šećerne bolesti tradicionalno je obilježen mjerenjem šećera i tlaka ispred Sponze svim zainteresiranim sugrađanima, a ove godine naglasak kampanje usmjeren je na važnost prepoznavanja rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2 kako bi se spriječilo ili usporilo razvoj komplikacija. Udruga Slatki život aktivno brine i pomaže djeci i roditeljima koja boluju od šećerne bolesti na području naše županije.

“Mi smo uglavnom fokusirani na djecu koja boluju od dijabetesa tip 1 od kojeg najčešće obolijevaju djeca, dok je dijabetes tip 2 više zahvaća odrasle i starije osobe. Dobra vijest je da postoji sve više novih vrsta inzulina koji djeluju brzo. Svakako treba istaknuti kako se u zadnjih godinu dana dogodio veliki napredak senzora za konstantno mjerenje šećera u krvi. Vrlo je pohvalno da se takvi senzori sad mogu dobiti preko HZZO-a i to ne samo za oboljele od dijabetesa tip 1 nego i za one koji boluju od tipa 2.”, objašnjava predsjednica udruge Slatki život Maris Jakobušić.

Dobra vijest je i to da su se na popisu HZZO-a pojavile i inzulinske pumpice koje uvelike pomažu oboljelima od dijabetesa.

Iako se dosta govori o prevenciji, broj oboljelih od šećerne bolesti i dalje je u stalnom porastu i predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem.

“Samo u našoj županiji prošle godine je bilo oko 1100 novootkrivenih osoba sa dijabetesom. Ukupno u našoj županiji imamo oko 11500 oboljelih od dijabetesa od čega je manji dio oboljelih od dijabetesa tip 1, točnije 1300 oboljelih, dok ostali boluju od dijabetesa tipa 2.”, kaže nam Jakobušić uz napomenu kako su redovite kontrole šećera u krvi i zdrav način života najbolja prevencija.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!