Lonza odredio okvirni datum za dovršetak radova na groblju Dubac, ali postoji jedan problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Direktor groblja Dubac Đuro Lonza na sjednici Gradskog vijeća govorio je o tijeku radova na groblju i odgovorio na pitanje vijećnika ima li groblje dovoljno novaca za realizaciju projekta.

Lonza je istaknuo kako građani mogu biti mirni jer radovi svakim danom napreduju.

“Do kraja studenog ćemo opremiti devet grobnica za privremeni ukop. Međutim, moramo još neke radove odraditi da to kao cjelina bude uporabljivo. Do kraja godine jedan dio groblja će također biti gotov, a počet ćemo s dodjelom konačnih rješenja u prvim danima sljedeće godine. Vjerujem da ćemo uskoro realizirati ovaj dugo očekivani projekt koji je naporan, težak i traži dosta vremena”, kazao je direktor groblja.

Lonza je naveo kako Dubac ima osigurana financijska sredstva koja su od građana, Općine i Grada kao i kredita.

“Novaca imamo i sva sredstva su osiguran, ali jednostavno to nema tko potrošiti onom dinamikom kako je to predviđeno. Okvirni sporazum koji imamo s izvođačem je lipanj 2024. godine i do tad bi radovi na izgradnji grobnica trebali biti gotovi. Moram biti iskren, ne mogu potvrditi da će do tad biti sve gotovo iz razloga  što se izvođač suočio s problemima radne snage. Jednostavno ti radovi imaju svoju dinamiku, ali ne onako kako je ona utvrđena na početku ugovaranja”, naglasio je direktor groblja Dubac.

Lonza je izvijestio kako je prva etapa završena, a riječ je o pristupnoj cesti i kompletnoj komunalnoj infrastrukturi. Budući da je uporabna dozvola prošle godine ishođena krenulo se u izgradnju druge etape. Ona se pak, odnosi na gradnju objekata, a oni će, prema riječima direktora, biti izgrađeni u narednom periodu od dvije do dvije i pol godine.

Do sad je ugovoreno 1629 privremenih rješenja s kojim su dodijeljena 1424 grobna mjesta. Lonza otkriva kako je tim putem uprihodovano nepunih 83 milijuna kuna, što je oko 11 milijuna eura s pdv-om.

Ukupno je 3500 ukopnih mjesta, od kojih je 285 grobnih mjesta na muslimanskom groblju, a ostalo je 130 slobodnih, 145 grobnih mjesta je na pravoslavnom groblju, od kojih je 70-ak  slobodnih, dok su samo dvije grobnice slobodne na groblju bez obilježja. Na katoličkom groblju, naveo je Lonza, nema više slobodnih mjesta, osim 12 grobnih mjesta u zidu.

Dubac je pred realizacijom ishođenja pete građevinske dozvole za groblje.

“Riječ je o dva grobna polja s ukupno 65 ukopnih mjesta koja će biti spremna za izgradnju dogodine, kada završi druga fazu te će tako biti dovoljno mjesta za sve one koji su iskazali interes, njih oko 20-ak novih korisnika koji čekaju na grobno mjesto”, izvijestio je direktor groblja Dubac Đuro Lonza.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!