Dubrovačku bolnicu očekuje veliki građevinski zahvat, ušteda energije bit će ogromna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo graditeljstva odobrilo je više od sedam milijuna eura za energetsku obnovu dubrovačke bolnice. Realizacijom investicije, središnja zdravstvena ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarit će između ostaloga značajne energetske uštede, poboljšati pristup osobama s invaliditetom i ozeleniti okolne površine bolnice, a ravnatelj ustanove Marijo Bekić zadovoljan je što se osigurala trećina ukupnog iznosa za potrebe sanacije.

“Mi smo pred potpisivanjem financiranja ovog sporazuma, što je rezultat uspješne prijave na projekte energetske učinkovitosti. Investicijom se planiraju strojarski radovi, novi otvori i fasada te solarna elektrana u prostoru stacionarnih odjela gdje je smještena potpuna dijagnostika i objekti gdje se pružaju zdravstvene usluge”, izjavio je ravnatelj Bekić.

Vrijednost ukupne adaptacije vrijedna je 20 milijuna eura, a točan početak radova još nije poznat.

“Od ukupnog iznosa 7, 3 milijuna eura osigurana su bespovratnim sredstvima, a nadamo se da ćemo ostatak pokušati pronaći na neki drugi način. Točan rok početka radova postavlja Ministarstvo graditeljstva, a ove godine se prvo očekuje poziv na potpisivanje o dodjeli bespovratnih sredstava”, pojasnio je ravnatelj iz dubrovačke bolnice.

Iz Opće bolnice Dubrovnik dodaju koji su najveći problemi bolnice u ljetnim i zimskim mjesecima.

“Tijekom ljeta imamo bezbroj postavljenih klimatizacijskih uređaja, a uloženo je i ove godine u rashladne sustave, međutim uređaji su ispadali iz funkcije i povlačili previše struje. Tijekom zime nismo puno trošili jer je Dubrovnik u zoni tople klime, ali je bio prisutan problem jer određeni odjeli su bili slabije hlađeni te smo imali i nedovoljno zatvaranja brtvljenja vanjskih otvora pa je bilo hladno u sobama”, ističe Bekić.

Mjesečni trošak električne energije bolnice u prosjeku iznosi 80.000 do 100.000 eura, a ukupna ušteda energije nakon završetka energetske obnove trebala bi biti 63 posto.

Marija Kolunđija

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!