Neretvanski proizvođač agruma ukazao na probleme s kojima se suočavaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Retrovegetacija ili ponovna pojava lisne mase nakon opadanja u posljednje vrijeme čest je slučaj u neuobičajenim vremenskim uvjetima koji se manifestiraju visokim temperaturama. Ova Anomalija je prisutna u cijeloj Hrvatskoj, a nije zaobišla niti proizvođače kultura u dolini Neretve.

Proizvođač agruma, David Jakišić poručuje kako se na određene promjene ne može utjecati i naglašava kako je proces retrovegetacije štetan za biljku jer nije prirodan.

 „Što se tiče godišnjih doba, to se puno promijenilo. Voćke ne cvjetaju, međutim dolazi do ranijeg sazrijevanja plodova, što stvara određene probleme i bolesti. Pomaknuta je i cijela berba mandarina, prije se bralo i do Božića, a sad se mora završiti do kraja studenoga upravo zbog pojave ovakvog vremena“, ističe neretvanski proizvođač.

Stručnjaci ističu kako su uslijed pojave retrovegetacije, voćke u sljedećoj sezoni oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade štetnika.

„Moguće je kako će biti slabiji rod i prinos. Ove godine urod je na agrumima dosta velik, a stabla dosta pate zbog sporosti berbe, to jest zbog nemogućnosti da se u kratkom vremenu obere što veća količina plodova. U budućnosti svakako dolazi do opterećenja na stablima, stoga se sljedeće godine očekuje znatno manji urod“, rekao je Jakišić.

Što se tiče vrste voćaka koje stradavaju od ove pojave, dodaje Jakišić, u dolini Neretve to je izraženo u manjoj mjeri.

„Mi nemamo taj problem, to se događa sa šljivama i breskvama i sličnim voćkama, ali na limunima i mandarinama to nije slučaj. Najgora situacija je kod jabuka i krušaka, pogotovo u Slavoniji, a kod nas su u igri drugi problemi u igri i to je nažalost posljedica klimatskih promjena“, kaže proizvođač agruma.

Preporuka je proizvođačima da obave pregled nasada i tretiraju voćke dozvoljenim sredstvima s ciljem što bržeg oporavka i uspostavljanja ravnoteže između rasta i rodnosti, a na neretvanskom području problem rješavaju na drukčiji način.

“Za ovo što se događa nema nekog posebnog lijeka. U dolini Neretve pojavio se manjak radne snage i puno radnika koji rade na otkupnim centrima dolazi iz Indije i Nepala. Dnevnice su se jako povećale zbog rane zriobe i klimatskih promjena jer se u jako kratkom vremenu plodovi moraju brati. U slučaju da se to ne napravi, dolazi do problema i voćke na stablima propadaju. Kasne sorte su već žute a trebale bi biti takve tek za 20 dana. To se sve spoji i ujedno imamo najveći problem“, pojašnjava Jakišić.

Klimatske promjene su prisutne i u budućnosti se očekuje njihov veći utjecaj na okoliš, a na jugu Hrvatske napominju kako nemaju idealnu situaciju niti po pitanju ostalih problema koji su prisutni duže vrijeme.

“Za prirodne pojave smo spremni koliko to možemo biti. Veći problem je i slanost, zasoljena je Neretva i kanali. Postoji jedan projekt izgradnje brane na Neretvi da se spriječi prodor mora i ključno je krenuti u te investicije kako bi bilo održivo za uzgoj mandarina i sve ostalo“, zaključuje uzgajivač agruma David Jakišić.

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!