Započeo tehnički pregled pomorsko-putničkog terminala Vela Luka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Danas je započeo tehnički pregled u postupku izdavanja uporabne dozvole za uporabu pomorsko-putničkog terminala-Faza 1”, objavila je načelnica Vele Luke Katarina Gugić dodavši kako se realizacija Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka približava svome kraju.

“Zadatak Općine Vela Luka bilo je dovođenje sustava odvodnje i izgradnje crpnih stanica  do terminala kako bi isti mogao dobiti uporabnu dozvolu. Ti radovi su završili još u svibnju ove godine čime je Općina Vela Luka ispunila sve uvjete koji su bili dužni da terminal može pristupiti ishođenju uporabne dozvole”, pojasnila je načelnica.

Iako nije uvjet za uporabnu dozvolu, dodala je Gugić, Općina se po prvi put odlučila za uvođenje komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Općine te su na korak od raspisivanja koncesije.

“Velu Luku u narednih deset godina čeka infrastrukturni procvat koliko god se neki trudili to osporiti i prikazivati drugačije. Infrastrukturni procvat započeo je još 2019. godine izgradnjom marine, tj. luke nautičkog turizma. Projekti koji bi trebali uslijediti, bilo da se radi o projektima pod ingerencijom Općine, Županije ili privatnim investicijama daju nam razloga za optimizam i značajno bi se trebali odraziti na život ljudi u mjestu”, poručila je načelnica Katarina Gugić.

Podsjetimo, projekt izgradnje novog pomorsko-putničkog terminala vodila je Županijska lučka uprava Vela Luka. Radovi su završeni još u ožujku, no čekalo se rješenje spoja terminala i državne ceste.

Najveći značaj novog terminala prometno je rasterećenje mjesta jer je postojeće trajektno pristanište u blizini samog centra pa se stvaraju gužve na ulazu i izlazu, a trajektno pristanište nije dostatno za prihvat automobila koji se ukrcavaju i iskrcavaju.

Zahvaljujući novom pristaništu, smanjit će se gužve u širem centru mjesta, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, a uz sve to stvorit će se veća mogućnost parkinga što će dodatno olakšati prometnu situaciju u Veloj Luci, komentirao je ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela za Juginfo.hr. Dodavao je i kako sadašnje pristanište ne može prihvatiti veće i bolje trajekte pa će tako novi terminal moći primiti tri trajekta istovremeno, dva dužine 70 metara i jedan od 150 metara.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 14 milijuna eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!