Pitanje svih pitanja: Je li HDZ previše zadužio gradski proračun ili je SDP nesposoban za nove projekte?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sinoćnju sjednicu Gradskog vijeća u Korčuli obilježilo je pitanje je li prethodna gradska vlast previše trošila te se prekomjerno zaduživala ili je nova vlast nesposobna osmisliti i realizirati vlastite projekte.

Aktualna vlast, a vidjelo se to i po pitanjima vijećnika vladajuće opcije na Aktualnom satu, promovira tezu da je bivša, HDZ-ova vlast ostavila dugove koje SDP sada počinje uredno vraćati i da su se tek sada, nakon dvije i pol godine vlasti, stekli uvjeti za nove investicije.

Povoljno zaduživanje

S druge strane, HDZ-ovi vijećnici na čelu s bivšim gradonačelnikom Andrijom Fabrisom tvrde da se Grad Korčula zaduživao javno, transparentno, uz podršku Gradskog vijeća i to za konkretne projekte. Tako je Fabris naveo da se sada otplaćuje kredit za projekt iz njegova mandata za postavljanje moderne i štedljive LED rasvjete za koji kamata iznosi tek 0,1 posto, što uz sadašnje stope inflacije praktički predstavlja negativnu kamatnu stopu. Putem HBOR-a, napomenuo je, podignut je i još jedan iznimno povoljan kredit s kamatnom stopom nešto većom od jedan posto.

Bivši gradonačelnik podsjetio je i da je tijekom njegovog mandata zbog pandemije covida i posljedično slabe turističke sezone kriza bila takva da nije bilo izbora nego se zadužiti zaduženjem putem prekoračenja, a naveo je i brojne kapitalne projekte koji su realizirani ili su bili pred dovršetkom u godini prethodnih lokalnih izbora.

Sada kada je nova vlast završila realizaciju projekata pokrenutih u HDZ-ovu mandatu, SDP-ova vlast nema svojih vlastitih projekata nego krivnju za svoj nerad pokušava svaliti na prethodnike, dojam je koji se stekao prilikom javljanja HDZ-ovih vijećnika.

Gradonačelnica Nika Silić Maroević odbija tvrdnje da je aktualna vlast sposobna samo dovršiti projekte prethodne vlasti. Tijekom izlaganja o svojem izvješću o radu, istaknula je da se intenzivno radi na prijavama natječaja, u kojem su se odluke u kadroviranju u razvojnoj agenciji pokazale ispravnima.

„Praćenje natječaja, sudjelovanje u izradi projekata te zahtjevne prijave izazovi su koje Kora uspješno, u suradnji s Upravnim odjelima, prevladava. Istaknula bih projekte: Revitalizacije obrambenih utvrda Grada Korčule, Sportsko-rekreacijski centar ŠKOJ, te park šuma hober (sanacija), u ukupnom iznosu 10,2 milijuna eura”, navela je gradonačelnica dodavši da se radi na brojnim projektima od Čare, preko Pupnata, Kneža, Žrnova, Račišća do Korčule s Vrnikom.

„O svim dijelovima grada se vodi briga i planiraju i izvode projekti”, napomenula je.
Kao veliki izazov izazov i promjenu navela je novi način prikupljanja otpada prema kojemu će se ta usluga naplaćivati po proizvedenoj količini.

Promjena navika

„Svjesni da će novi sustav ipak promijeniti neke ukorijenjene navike i da ćemo imati problema s implementacijom u početku. Ipak, jasno je kako je ovo minimum civilizacijskog dosega kojeg moramo uvesti u ovu djelatnost. Vjerujem kako ćemo kao društvo rasti i razvijati se u smjeru odgovornog upravljanja otpadom. Prvi korak je prijava projekta reciklažnog dvorišta Lokva na natječaj, što smo u ovom razdoblju i učinili”, navela je gradonačelnica koja je javnost izvijestila i o produljenju cijevi na ispustima Puntin i Dominče, u suradnji s NPKLM vodovodom i KTD-om Hober.

„Ova dvije sanacije riješit će problem dugogodišnjeg onečišćenja mora u sezoni, koji su nam priuštili toliko neugodnosti, ali i predstavljali zdravstvenu opasnost tijekom vremena. Sezona pred nama bit će prva u kojoj će sva naša mjesta imati čistače, odnosno organizirano redovito čišćenje, ovisno o potrebama. Također je raspisan natječaj za mjesto višeg referenta za mjesnu samoupravu koji će biti novi kanal komunikacije i koji će bolje pratiti i koordinirati rad mjesnih odbora i gradskih kotara”, istaknula je gradonačelnica Silić – Maroević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!