Gradonačelnik Franković pozdravio jednu inicijativu splitskog SDP

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Komentirajući zahtjeve splitskih gradskih vijećnika iz redova SDP-a koji su od Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka tražili uvođenje participativnog buđetiranja kao osnovni uvjet za njihovo prihvaćanje novog Proračuna, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je pozdravio tu inicijativu.

Franković je poručio kako Dubrovnik nije jedini grad koji provodi participativno buđetiranja, te dodao kako  je dubrovačka gradska uprava jedina provela taj projekt preko sustava e -Građanin.

“Ovaj model je brži i vjerujem kako će biti prihvatljiviji u budućnosti jer je lakše identificirati zonu gdje građanin živi i nije potrebno odrađivati zborove građana, već se iz topline svoga doma može glasati za određeni projekt preko ovog sustava. Mislim da je participativno budžetiranje nešto što bi trebala biti budućnost svih gradova, ne samo u Hrvatskoj, već diljem Europske unije, jer u trenutku glasanja proračuna kad znate da je u njemu sudjelovao veći broj građana, onda je i odluka o proračunu puno lakša.”, rekao je gradonačelnika Dubrovnika odgovarajući na novinarsko pitanje.

Istučući kako je u tom rocesu sudjelovalo je više od tisuću ljudi, a gradonačelnik je pohvalio projekt koji rješava problem javnog gradskog prijevoza u Ulici Janka Bobetka.

“Moram pohvaliti jednu gospođu, ne znam u ovom trenutku kako se zove i preziva, ali se radi o projektu koji je meni bio nevjerojatan. Gospođa ga je nazvala Neboderko. Osmislila je cijeli sustav javnog gradskog prijevoza u najtežoj ulici u gradu, mislim da teže nema, to je Ulica Janka Bobetka. Smislila je kako će kombi vozila ići do vrha, kako će se vratiti, koliko ih je potrebno i onda napravila izračun koliko koštaju, pa je izračunala koliko treba vozača, pa istražila koliko je prosječna plaća vozača vozila tih gabarita, uzela prosječnu cijenu goriva, vrijednost amortizacije vozila i cijenu potrošnih dijelova. Kad je sve to napravila, onda je oglasila u Gružu da ljudi glasaju za taj projekt i on je pobijedio. Nevjerojatno je koliko se detaljno netko pozabavio jednim projektom kako bi donio benefit svom naselju, vi ne možete takvom projektu reći ne”, rekao je Franković.

Inače, Grad Dubrovnik provodi projekt participativnog budžetiranja koji je predviđen na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora tako da građani na radionicama osmišljavaju projekte koje na temelju broja glasova predlažu gradskoj upravi za financiranje.

 

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!