Ribarima dubrovačkog kraja ovaj komad izgrađene rive puno će značiti: “Ona se može prenamijeniti i za drugu upotrebu”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ribarska luka u Sustjepanu je u planovima Županijske lučke uprave i Dubrovačko-neretvanske županije dugi niz godina.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić istaknuo je kako se krenulo s razradom projekta prema idejnom rješenju nakon što je Grad Dubrovnik napravio određene izmjene GUP-a.

“Nakon toga obavljene su određene istražne radnje geomehanike i geofizike, zatim je nažalost došla korona koja je usporila taj projekt. U konačnici je projektna dokumentacija uspješno završena te je građevinska dozvola stigla u veljači, a postala je pravomoćna u ožujku. Trenutno se čeka odobrenje financijskih sredstava nakon što nova omotnica stupi na snagu budući da se projekt financira u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Uprave za ribarstvo”, pojasnio je ravnatelj Dadić te dodao kako je Županijska lučka uprava spremna s poslovnim planom i kompletnom prijavom s kojom će aplicirati nakon odobrenih sredstava.

Projekt je vrijedan oko osam milijuna eura, a jedini način da se realizira, ističe Dadić, je kroz EU fondove. Prema procjenama ravnatelja, financiranje bi se trebalo riješiti tijekom iduće godine, a radovi bi trajali oko godinu dana tako da bi Sustjepan ribarsku luku trebao dobiti 2025. godine.

“Projekt je opsežan i velik u smislu gradnje potpuno nove operativne obale u dužini od 230 metara s platoom gdje bi se vršio ukrcaj i iskrcaj ribe te dolazak kamiona i hladnjača. Također, projekt podrazumijeva i izgradnju suprastrukture, to jeste veletržnice ribe s hladnjačama i prostorima za držanje alata i drugih stvari koje su potrebne ribarima za njihov rad”, navodi Dadić.

Buduća ribarska luka u Sustjepanu, dodaje Dadić, je planirana u suradnji s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore, ribarima Matom Oberanom i Dinkom Cvjetovićem koji su dali upute vezane za infra i supra strukturu.

“Njihovi prijedlozi su uvaženi i projekt je tako posložen. Njima je najvažnija sigurna obala i mjesto za privez, to jeste ukrcaj i iskrcaj robe, a ribarska luka mora imati i hladnjače gdje bi ribari držali ribu koju bi kasnije distribuirali prema daljnjim odredištima. Ovo sve se radi prvenstveno radi ribara, luka je namijenjen ribarima srednjeg i južnog Jadrana koji ovdje gravitiraju. Njima će to sigurno puno značiti. Iako su svi okrenuti turizmu, projekt je nužan i hvale vrijedan. Svaki izgrađeni metar rive je dobro došao. Ako taj projekt kao takav i ne zaživi, on se kroz pet godina može prenamijeniti za drugu upotrebu. Svakako je dobro da se napravi”, zaključio je za Jug info ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!