Znakovita šutnja načelnice veliko je upozorenje o događanjima u Lumbardi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Marija Klisura, načelnica Općine Lumbarda koja je sama sebe proglasila direktoricom općinske tvrtke Lučica Lumbarda, nije voljna javnosti objasniti taj svoj potez. Podsjetimo, ona je kao jedini član Skupštine na sjednici održanoj 13. listopada smijenila dotadašnjeg direktora tvrtke Nedjelka Lipanovića i imenovala sama sebe novom direktoricom.

Eklatantni sukob interesa

Taj je potez direktor Lipanović prozvao eklatantnim primjerom sukoba interesa jer načelnici općina ne smiju tijekom obnašanja mandata ujedno biti i članovi Uprave bilo kojeg poduzeća. Direktor Lipanović načelnici spočitava i kršenje niza drugih zakona poput, primjerice, Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o radu, pa i Kaznenog zakona.

Kako bi javnost dobila punu sliku o događanjima u korčulanskoj općini, načelnici smo postavili sljedeća pitanja koja su nedvojbeno od interesa javnosti:

1) Primopredaja dužnosti bila je 16. listopada. Tada ste vi kao nova direktorica preuzeli dužnost od Nedjelka Lipanovića. On je sada na godišnjem odmoru do početka siječnja iduće godine. Tko je sada odgovorna osoba poduzeća, vi ili on? Tko donosi odluke u poduzeću, vi ili on?

2) Prema članku 18. Zakona o sprječavanju sukoba interesa vi kao izabrana dužnosnica ne smijete obavljati poslove uprave. Smatrate li da ste prekršili Zakon o sprječevanju sukoba interesa kada ste kao Skupština TD Lučica Lumbarda imenovali samu sebe direktoricom tvrtke?

3) Primate li bilo kakvu naknadu ili plaću kao članica Uprave TD Lučica Lumbarda?

4) Smatrate li ste prekršili Zakon o trgovačkim društvima s obzirom da ste sjednicu sazvali vi kao Skupština, a ne Nadzorni odbor i da ste je sazvali u roku od dva dana, a ne u roku od tjedan dana koliko je zakonski minimum?

5) Skupština je podržala izvješće o radu direktora za 2022. godinu na skupštini održanoj u lipnju ove godine, a sada, četiri mjeseca kasnije, direktor nije dobio razrješnicu. Što se dogodilo u međuvremenu?

Mail sa spomenutim pitanjima načelnici smo poslali još u utorak, 31. listopada u 14.07 sati. Potom smo je u četvrtak, 2. studenog u 9.30 sati podsjetili na poslana pitanja i ponovno zamolili da nam odgovori najkasnije do petka. U petak, 3. studenog oko 8.30 nazvali smo je kako bismo provjerili je li dobila pitanja i hoće li na njih odgovoriti.

Negativni efekt

Nakon što je potvrdila primitak pitanja, načelnica nam je rekla da bi ta pitanja mogla proizvesti negativan efekt za općinu jer je u tijeku javni natječaj za odabir novog direktora Lučice. Zamjerila nam je i to što je pitamo hoće li primati plaću ili naknadu kao direktorica Lučice, a rekla je da je imenovana samo privremeno, sve dok se putem javnog natječaja ne izabere novi direktor. Na našu konstataciju da nije imenovana, nego da se sama imenovala za direktoricu odgovorila je da su to politička pitanja. Kada smo joj pojasnili da je njezina funkcija načelnice politička funkcija, rekla je da puno radi i nema vremena odgovarati na novinarska pitanja, ali da će ipak pokušati naći vremena da odgovori.

S obzirom da je načelnica prozvana za kršenje nekoliko različitih zakona, smatramo da je i u interesu općine, a i u njezinom osobnom interesu da odgovori javnosti na postavljena pitanja, pogotovo s obzirom da je u tijeku natječaj za imenovanje novog direktora Lučice Lumbarde.

Potencijalnim kandidatima sasvim sigurno nije dobra reklama dojam koji se nameće nakon svih ovih događanja, a to je da je načelnica općine prema svemu sudeći spremna protuzakonito smijeniti direktora tvrtke.

Odgovore načelnice objavit ćemo čim ih dobijemo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!