Županija: Ne treba ponavljati izbore na Sv. Antunu, treba poštivati volju birača

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mjesne izbore na izbornom mjestu broj dva za Gradski kotar Sv. Antun ne treba ponavljati bez obzira što je na njima glasovala osoba koja nije bila upisana u popis birača. Rješenje je to Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koje je usvojilo žalbu HDZ-a. HDZ se naime žalio na protiv rješenja Izbornog povjerenstva Grada Korčule da se izbori na tom izbornom mjestu ponove. Županija se u svojem Rješenju poziva na odluku Ustavnog suda jer navedeni „glas viška” ni na koji način nije utjecao na rezultat izbora.

„Naime, ovo Upravno tijelo je mišljenja da se u ovom konkretnom slučaju primjenjuje pravno shvaćanje Ustavnog suda koje navodi da taj glasački listić nije doveo do „viška” glasačkih listića u glasačkoj kutiji u smislu članka 63. stavak 2. Zakona o lokalnim izborima, nego do toga da je u glasačkoj kutiji, uz skupinu pravno valjanih glasačkih listića, bio i jedan pravno nevaljani glasački listić, pa se s njim tako i trebalo postupiti”, navodi se u Rješenju uz podatak da je iz Zapisnika o radu biračkog odbora vidljivo da je žalitelj (HDZ) osvojio najveći broj glasova birača te da je osvojio 81 glas više od prvog sljedećeg rangiranog protukandidata.

Sve u svemu, u konkretnom slučaju ocijenjeno je da je bolje poštivati volju glasača nego poništiti rezultate izbora, stoji u Rješenju u kojemu se navodi i da će Izborno povjerenstvo Grada Korčule morati ponovno odlučivati o tomu hoće li se izbori na izbornom mjestu broj dva ponoviti ili ne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!