Franković: Tko iznajmljuje apartmane, iznajmljivat će ih i dalje, ali Dubrovnik neće postati Disneyland

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novi Zakon o turizmu omogućit će da novi stanovi koji dobiju građevinsku dozvolu da budu stanovi ostanu stanovi, a ne da postanu apartmani i to je najveća promjena koja će se dogoditi u Dubrovniku, ponovio je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća u subotu.

„Moja je ideja, koju Gradsko vijeće tek trebati usvojiti, zabraniti davanje dozvola u novim zgradama koje prilikom ishođenja građevinske dobiju dozvolu za stanovanje, da otiđu u županijski ured i zatraže da ih se iznajmljuje jer na taj način gubimo ljude”, istaknuo je gradonačelnik Franković odgovarajući na pitanje bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

Franković je naglasio da kapital pobjeđuje demografiju i da mladi čovjek na početku svog života nema priliku natjecati se s onim koji imaju novac. Mladi ne kupuju stanove, oni kupuju dom. A ako ga neće moći kupiti u Dubrovniku, kupit će ga u Župi, Konavlima ili u Zagrebu.

„Mi gubimo zone stanovanja, a nastavimo li ovim putem građani Dubrovnika živjet će na periferiji, a u gradu će živjeti samo oni koji unajme, bit ćem grad za turiste, Disneyland”, rekao je Franković.
Potičimo ljude da rade obiteljske kuće i kuće za odmor, nastavio je dodajući da to nije problem. „Ako govorimo o zgradama u kojima su apartmani i poduzetnicima koji plaćaju veću struju, vodu… to je tržište i to nije problem”, pojasnio je Franković napominjući da se stečena prava ne mogu oduzeti, ali da moraju inzistirati na rekategorizaciji, kako se garaže ne bi mogle iznajmljivati kao apartmani.

Kazao je i da nikad nije rekao da će smanjiti broj apartmana za 30 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!