Preminuo je Blaćanin Nikola Mirošević, najutjecajniji hrvatski vinski znanstvenik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Preminuo je Nikola Mirošević, čovjek koji je utemeljio modernu hrvatsku znanost o vinu, objavio je portal Kult plave kamenice.

Dr. Mirošević, koji je i sam proizvodio vino u velikim vinarijama na rodnoj Korčuli, od 1987. do 2003. godine bio je predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Nikola Mirošević autor je dvije najznačajnije hrvatske knjige o vinogradarstvu. Radi se o Ampelografskom atlasu Hrvatske i o Atlasu hrvatskog vinarstva i vinogradarstva.

Biranim riječila od Nikole Miroševića oprostio se i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

“Otišao je prof.dr.sc. Nikola Mirošević. Sjajan čovjek i drag prijatelj. Vinogradarstvo i vinarstvo nosio je u svojim korijenima, trajno ga nadograđivajući svojim znanstvenim opusom i istraživačkim radovima. Odgojio je brojne generacije hrvatskih agronoma i enologa! Volio je svaki kutak “Lijepe naše”, a svaki taj kutak primao ga je kao svog. Stoga i ne čudi kako je jedini u Hrvatskoj napisao šest monografija čuvenim hrvatskim vinima. O Dingaču i Pošipu, Graševini i Tramincu, Grku i Žlahtini. I koliko god je uživao u svakom dijelu Hrvatske, poznavao teroar svih naših vinogorja, ampelografska svojstva svakog tla, gdje su rasli trsovi vinove loze, ipak Blato i otok bili su i ostali ljubav njegova života. Zavičaj bez kojeg nije mogao. Kako je i sam napisao: “To je zavičaj! Njega se ne zaboravlja, njega se ne ubija zaboravom, ne odbacuje ga se!

Uz pisanje brojnih znanstvenih knjiga i članaka, dodavao je svoj osobni lirski izričaj o životu uz more i uzmorje, uz lozu i konobu, maslinu i meje! Bio je jedan od urednika Blatskog ljetopisa. I još puno toga, ali prije svega veliki Čovik! Zbogom, dragi prijatelju. Tvojoj Mari i cijeloj obitelji izražavam najiskreniju sućut!”, napisao je Branko Bačić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!