Kreću radovi na najvažnijem županijskom projektu: ‘Centar će osigurati i zaštititi okoliš, ekološki aktivisti se više ne javljaju’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dugo pripremljeni projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u pripremnoj je fazi. Sljedećih mjeseci očekuju se radovi, što je potvrdio i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko neretvanske županije, Josip Bačić.

“U tijeku je izrada projekta i ostale potrebne dokumentacije kako bi se nastavili radovi. Investicija se sastoji od sedam faza, što znači da treba napraviti sedam glavnih projekata i ishodovati sedam građevinskih dozvola kako bi objekt bio gotov. Izvođač će imati dvije godine za izgradnju centra i sve skupa će trajati tri godine, a zasad je prošlo godinu dana”, ističe direktor Bačić.

Projekt je zbog pitanja utjecaja na okoliš duže vrijeme dijelio stanovnike županijskog područja, posebice Dubrovačkog primorja, a iz Agencije komentiraju kako su uvijek imali istu poruku.

“To je normalno. Naravno da će lokalno stanovništvo, pogotovo u Trnovici biti protiv, a uvijek će biti nezadovoljnih jer ipak otpad dolazi blizu njihovog naselja. Poanta je da Centar mora ići, to je državni projekt i taj način ćemo osigurati i zaštititi okoliš Dubrovačko – neretvanske županije”, poručuje Bačić.

Osim lokalnog stanovništva, zabrinutost su pokazivali i ekološki aktivisti koji su upozoravali na štetnost izgradnje na županijskom području, a to je prema Bačićevim riječima bilo neutemeljeno.

“Ekološki aktivisti se više ne javljaju, a moram reći da se više i ne protive ovom projektu. Razlog je taj što su neki od njih preuzeli na primjer upravljanje gradom Zagrebom i uopće nemaju ideju što će raditi s otpadom, a kamoli da osmisle idejni i glavni projekt. Uvidjeli su da nema drugog načina osim izgradnje Centra za zbrinjavanje onog otpada koji nije odvojeno prikupljen i recikliran”, dodaje direktor Agencije.

Centar je planiran  na području Općine Dubrovačko primorje, zapadno od naselja Trnovica i obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Vrijednost investicije procjenjuje se oko 400 milijuna kuna, a financijska sredstava osigurana su iz Kohezijskog fonda, a dio novca uložit će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Marija Kolunđija

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!