Ured europskog javnog tužitelja otvorio istragu: Uzimala bespovratna sredstva za nepostojeće nasade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon jučerašnjeg uhičenja i ispitivanja osumnjičenika, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu odlučio je otvoriti istragu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe zbog subvencijske prijevare i pranja novca.

Naime, između veljače 2015. i listopada 2023, prvoosumnjičena osoba, koja je osnivačica društva obuhvaćenog istragom i stvarna poslovna direktorica drugoga društva, dogovorila je s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ vrijednog 2.568.377,19 eura (19,351,437.99 kuna). Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto  te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

“Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba u ime svojega društva podnijela prijavu na navedeni natječaj u kojoj je neistinito navela da njezino društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti. Riječ je o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je prvoosumnjičena osoba zatražila bespovratna sredstva Europske unije za poljoprivredu koja sposobnost je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora iz bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u razdoblju od najmanje pet godina.

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba, uz pomoć ostalih osumnjičenika, svojoj prijavu priložila lažne dokumente.  Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila plaćanje ukupnoga iznosa od 1.510.591,64 eura (11,394,392.76 kuna) osumnjičenome trgovačkom društvu.

Nakon toga, prvoosumnjičena osoba je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svojega trgovačkog društva u gotovini, a kako bi prikrila tragove  nezakonitog tijeka novca, usmjerila je dio tog novca na druga povezana trgovačka društva te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice dizala u gotovini.

Na taj je način prvooosumnjičena osoba je za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu dobivene potpore, a to je 1.510.591,64 eura (11,394,392.76 kuna), oštetivši time Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske za navedeni iznos.”, stoji također u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!